Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na tym forum, wiec prosze o wyrozumiałość.

Posiadam baniak 112l tóry wczesniej zamieszkiwały ryby z ameryki. Postanowiłem zmienić obsade na pyszczaki. I teraz moje pytanie... Czy do filtracji wystarczy mi głowicz aquaszut 750 i jako materiał filtracyjny gęsta gąbka? Czy zmuszony jestem do zakupu jakiegoś biologa ew rozbudowa głowicy o dodatkowe pojemniki z wkłaem. Dodam że w akwa beda 3 rosliny- anubias i 2x cryptocoryna. Obsade planuje mały harem saolusi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dla małego haremu p.saulosi spokojnie wystarczy aqua szut i gąbka atmana nr 3 .

Tylko 3-4 tygodnie powinien filtr działać w tym akwarium , żeby filtrował wodę biologicznie .

Opublikowano

Gąbka nie jest jałowa. Używałem jej przy poprzedniej obsadzie. Mimo wszystko i tak czekam az akwa dojrzeje. Dzieki za odp.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Pewnie,że gąbka i dobrana głowica wystarczy. Ale mimo wszystko kubeł: odpowiednio dobrany połączy ci i bio i mechanika,ma miejsce na dodatkowe wkłady np. węgiel, zeolit itd, poza tym przy da się tez jeśli postanowisz się przesiąść na większe akwarium.Nie bez znaczenia jest też ilość zajmowanego miejsca - sprawa w takim małym szkle priorytetowa.

Warto też przed napisaniem posta poszukać gotowej odpowiedzi w którymś ze stu tematów o filtracji w 112l :]

(a potem się dziwicie, że wątki są zamykane)