Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanawiam sie nad tą świetlówką, ma filtr UV-stop, która ogranicza wzrost glonów. Tak wiem, glon w malawi porządany, ale u mnie one rosną bardzo mocno, mam słoneczny pokój i po 3 dniach od czyszczenia szyb już pojawiają się zielenice, po tygodniu, wszystkie szyby są zielone, na piasku glony, na nurzańcach glony.

Droga jest, bo 30W kosztuje ok 60zł + wysyłka. Znalazłem, że napisane jest, że temperaturę barwową ma 5000K, czyli mniej niż gro-lux (8500K). Chciałem użyć tej świetlówki zamiast aquastara, który mam wrażenie, mocno wspomaga rozwój glonów (10000K). Jakiego koloru światło daje daylightstar, żółte? Czy ktoś używał tej świetlówki w swoim akwarium?

Opublikowano

Hmm daylightstar powinna mieć jasnożółte światło .

GroLux ma temperaturę barwową 8500K i to one moim zdaniem i z moich obserwacji przyspieszają rozwój glonów.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym zwykłą świetlówkę daylight kosztuje grosze , a u mnie przy nich nic glony nie rosły.

Aquastar też chyba ogranicza rozwój glonów , ja gdy je u siebie wsadziłem zauważyłem , że zielenice na kamolu który jest bezpośrednio pod tą świetlówką zniknęły :(