Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam malawi od tygodnia i jedna z rybek zdechla. Chorowala za 4 dni najpierw pojawila sie mamla ranka na podbrzuszu o bialym zabarwieniu , wielkosci ziarnka pieprzu , rybka siedziala z boku nie jadla , rana sie powiekszala az wkoncu padla. Prosze o prade czy to choroba czy odosobniony przypadek.

filtracja unimax 700

pojemnosc 400l

obsad 30 rybek doroslych kupilem cala osade od znajomego

parametrow wody nie znam

chcialem wrzucic zdjecie ale cos nie idzie

Opublikowano

To tak. woda 400l od kolegi tam gdzie plywaly te ryby , mam salusi , neon stot , red redy, msobo . testow wody to nie mam ,kolo co choduje ryby od 30 lat mowi ze nie ma takiej koniecznosci jak sie uzywa podloze i kamienie i wode , wszstko powinno rusztc gladko.Nie wiem jak wrzucic zdjecia ?

post-11823-14695713176505_thumb.jpg

Opublikowano
To tak. woda 400l od kolegi tam gdzie plywaly te ryby , mam salusi , neon stot , red redy, msobo . testow wody to nie mam ,kolo co choduje ryby od 30 lat mowi ze nie ma takiej koniecznosci jak sie uzywa podloze i kamienie i wode , wszstko powinno rusztc gladko.Nie wiem jak wrzucic zdjecia ?

Bzdura!!!!! Testy są konieczne nawet jak wszystko jest ok, kiedy rybki sa zdrowe i nie ma żadnych kłopotów. Testy robisz zapobiegawczo bo zła woda dopiero po pewnym czasie odbije się na rybach, albo zaczną chorować, albo zdychac albo sie ocierać lub przestaną rosnąć. W momencie kiedy masz już chore ryby a nie posiadasz testów jestem pewien że woda jest przyczyną zgonu rybki. Kup sobie podstawowe testy jeśli nie chcesz mieć kolejnych martwych rybek i kolegi nie słuchaj, 30 lat doświadczenia może ma ale z gupikami. Zakup sobie testy na NH3/NH4 oraz NO2 i NO3. Ile masz tych rybek w akwarium i jaka filtracja?