Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dlatego proponuję dokleić do przedniej szyby wenecką i ryby Cię nie zobaczą... ale trąca to fanatyzmem

można to tak określić, bo to już jakaś skrajność

bo tak naprawdę nienaturalnym jest całe to trzymanie ryb w zbiorniku wielkości kropli wody, w porównaniu z jeziorem ;)

masz całkowią rację, też tak uważam

wyraziłem swoją opinię, bo tak samo jak wspomniana "wenecka szyba" jest jakąś skrajnością tak samo wkładanie rąk aby potrzymać/pogłaskać rybę jest również skrajnością w drugą stronę - to jest moja opinia i nie po to ją pisałem, żeby mi na siłę inni próbowali udowadniać, że jest inaczej, każdy ma swoje podejście i może o nim pisać. Mi wystarczy to, że ryby płyną w moim kierunku z nadzieją, że dostaną jedzenie ale nic z tym nie zrobię, trudno. A jeżeli chodzi o trzymanie ryby na dłoni to też mam to na sumieniu i nie zastanawiałem się czy to był poważny stres dla niej czy nie, tak wyszło bo było wygodniej i szybciej.

Opublikowano

O co tutaj całe to zamieszanie, czytając te wszystkie posty to śmiech bierze, Panowie robicie po prostu z igły widły. Natura człowieka już jest taka że lubi sobie sprawę ułatwiać. Poza tym pachnie mi to trochę hipokryzją ,bo na pewno sprawca tego zamieszania niejednokrotnie sam wyławiał ryby z akwarium ręką.Taka już jest niestety przywara ludzka że co u jednych jest w porządku u drugich trzeba potępić.Jak ktoś już tu wspomniał co niektórzy wyznają prawo Kalego.Panowie sorki ale według mnie tego tematu wogóle powinno nie być.

Opublikowano

oczywiscie, że powinien być, bo jest interesujący - a nie tylko jaka obsada do stu litrów :P

Filas zgadzam się że każdy może uważać inaczej i nikt Cię nie próbuje przekonać - bardzo dobrze że masz własne zdanie ;)

pozdrawiam

Opublikowano

makok dobrze prawi :)

przyznam się bez bicia, że czasami specjalnie prowokuję różne tematy bo też nie mogę już czytać tych postów typu: ile saulosi do 112 litrów?

ale swoje zdanie mam czasami inne niż większość i tyle

Opublikowano
wkładanie rąk aby potrzymać/pogłaskać rybę jest również skrajnością

Jeśli do mnie pijesz to napisze tylko że kręcąc a później wrzucając tutaj ten film chciałem pokazać coś może dla niektórych nowego, innego. Było na tym forum kilka wątków nt łapania ryb ale nigdzie nie spotkałem się z takim sposobem - stąd ten film i cały zawarty w nim "cyrk". Na codzień nie bawie się z rybami, nie głaskam ich, nie przybijamy sobie piątek ;) Raz na jakiś czas tabletke podaję w palcach, czasem po przyklejeniu jej do szyby trzymam chwile dłużej ręke w jej pobliżu żeby ryby pozostawały oswojone z jej obecnością.

Szanuje Twoje zdanie, ale nie chce żebyś myślał że traktuje swoje ryby jak pięciolatek swojego chomika ;)