Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wyżej, gwoli ścisłości ... nie może to być sump, musi być kubełek czyli układ ... zewnętrzny ( kubeł ) + wewnętrzny. Zbiornik będzie z mbuną nie przerybiony w jakimś szaleńczym wymiarze.

Opublikowano

Hari ja polecam jako biologiczny JBL 500:)

Tylko ja z orginalnych wkładów zostawiłem małe biobale , a całą resztę zapchałem ceramiką :D

W środku mam chińczyka Resun 2500 z gąbką BioAtman i spisuje się bardzo dobrze.

Opublikowano

Hmm :? .Do takiego zbiorniczka :wink: mam takie propozycje ;Eheim Prof. III 2080 oraz Fluval FX 5 (tylko te ceny!!! :shock: ) Albo pomyślałbym nad wariantem zbliżonym do propozycji danielj czyli JBL 500 ale razy dwa.

Opublikowano

He he zapomniałem wspomnieć że czynnik finansowy odgrywa niebagatelną role ;).

Daniel 1x JBL500 styknie na takiego potwora ??

Docelowo ma tam być 6 gatunków, najmniejsze auratusy największe fulleborni ( wersja roślinna ) lub najmniejsze elongatusy - największe wiliamsi ( wersja wszystko -mięsna ).

Opublikowano

Ja mam w sumie 21 ryb w swoim baniaczku , moze dlatego wystarcza :D

Patrząc miarą parametrów wody to NO2 -0, NO3 ok-20mg/l

Podmiany robię co 2 tygodnie , więc chyba nieźle

Opublikowano

Jeśli jednak mają tam być fuelleborni to radziłbym jednak 2 kubły jako filtrację biologiczną :D

W poprzednim 450l akwarium gdzie pływały sobie właśnie min. fuelle za biologiczną filtrację robiły dwa eheimy 2317, z tym , że pracowały podłączone szeregowo , a wodę pompowała jedna głowica.

Zaś wewnątrz wodę mieliły Tetra-Tec 1000 oraz no name 1000l/h:)

Opublikowano

W tym baniaku ryb będzie od 24 do 48 ;) ... a raczej napewno gdzies pośrodku. Nadmiarowe samce bedą redukowane o ile będzie taka potrzeba wiec haremy będa pewno różne rózniaste. Trzeba jednak liczyc na około 35 ryb. Zbiornik ma być stosunkowo mało ruszany, bo będzie wystawowy a podmiany mogą być regularne, gdyż w pomieszczeniu bedzie wlew i wylew wody, niestety nie stała podmiana.