Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam już sił aby naprawić tetratex ex700 a moje akwarium już 4 dzień jedzie bez filtracji biologicznej. Co polecacie do 220litrów?

Przeznaczyć mogę maxymalnie 350zł ceramikę przełożę z ex700.

Myślę nad fluval 305 ale on ma jakiś dziwny środek i nie wiem jak go zasypać tą ceramiką :P

Opublikowano

Z filtra Fluval powinieneś być zadowolony. Swego czasu sam używałem przez ładnych kilka lat w swoim 240 litrowym akwarium filtrów zewnętrznych firmy Hagen serii 3 i na początku był to Fluval 304, a następnie właśnie ten model, o którym piszesz - 305. Z czystym sumieniem mogę polecić. Nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów, choć nie wykluczam, że mogłem akurat trafić na dobre egzemplarze (znam kilku akwarystów, którzy zarzucają tym filtrom zbyt głośną pracę, lecz u mnie ten problem akurat nie występował).

Aktualnie jestem na etapie kompletowania sprzętu (w tym filtra zewnętrznego) do nowo zakładanego akwarium 300 litrowego i również rozważam ten model, choć czytając posty na forum wydaje mi się, że do filtracji biologicznej w Twoim przypadku być może wystarczyłby model niższy tj. 205. W mojej ocenie ma on parametry bardzo porównywalne do JBL e900 dedykowanego do teoretycznie większych zbiorników (oprócz wydajności w przepływie wody, ale to są tylko dane podawane przez producenta i niekoniecznie muszą odzwierciedlać tego jak jest naprawdę). Wydaje mi się, że o wiele bardziej istotna jest objętość filtracyjna, aniżeli przepływ wody. Ale sugeruję, żeby w tej kwestii się wypowiedzieli bardziej doświadczeni koledzy z forum, którzy są nie bieżąco w temacie filtracji biologicznej.

Jeśli chodzi o rozmieszczenie wkładów to z boku filtra wkładasz taką prowadnicę z wkładami gąbkowymi, a oprócz tego masz koszyki, do których ładujesz ceramikę (np. biomax fluvala).

pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź przeczytałem już chyba wszystko i zdecydowałem się na tego Fluvala tylko muszę teraz wybrać model czy 205 czy 305.

Za mechaniczny robi u mnie weipro tc800

Mam pytanie czy muszę wkładać tą boczną gąbkę do tego fluvala ? czy może dać prefiltr na rurkę zasysającą wodę? Nie chcę tego kubełka za często otwierać a boję się, że ta wewnętrzna gąbka zasyfi się za szybko.

Czy stara ceramika z tetry ex700 będzie dobra używałem ją 2 lata.

Opublikowano

Wiesz, ja nie próbowałem uruchamiać filtra bez tej gąbki, ale zapewne jest to technicznie możliwe. Ja wprawdzie nie używałem prefiltra na rurze ssącej, a filtr czyściłem co 8-9 miesięcy i ta gąbka nie wyglądała jakoś dramatycznie podczas płukania. Poza tym wydaje mi się, że ta gąbka mimo wszystko stanowi dodatkową powierzchnię, na której osiedlają się bakterie.

pozdrawiam

EDIT: Twoja ceramika powinna się nadać w nowym filtrze, to się raczej nie psuje :-)

Opublikowano
JBLe900 różni sie tylko tym od e901 że jest tańszy i ma inne wkłady, które może sobie zasypać w przypadku tańszego e900 czym chcesz, a i tak wyjdzie taniej niż zasypanej ceramiką e901.

eee , chyba jeszcze różnią się poborem prądu (mocą).