Skocz do zawartości

Czy wystarczy mi sam filtr zewnetrzny JBL 250?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem w trakcie startowania akwarium 240l. Akwarium jest w czasie rozruchu. Zakupiłem i już zamontowałem filtr zew. JBL 250. Czy konieczne będzie jeszcze zakup filtra wewnetrznego? Pz. Wszystkich Klubowiczów Malawi

Opublikowano

Tak konieczne jest zakupienie filtra wewnętrznego .

Filtr zewnętrzny służy jako biologiczny

na wlot musisz założyć prefiltr (taką gąbkę żeby kubeł nie zasysał syfów ) .

Co do filtra wewnętrznego to spełnia on role mechaniczną i wyłapuje wszystkie syfy z akwa.

Co do zakupu to polecam ci filtry weipro są mocne i wyłapują wszystkie syfy i jak na razie nie miałem z nimi problemów .

:D

Opublikowano

Nie mogę się zgodzić, że konieczny jest filtr wewnętrzny. Ośmieliłbym się powiedzieć odwrotną tezę - konieczny jest filtr zewnętrzny, najlepiej kubełkowy o pojemności adekwatnej do objętości akwarium.

Filtry wewnętrzne, pracujące jako mechaniczne jako takie nie wpływają bezpośrednio na parametry wody. Jak wspomniałeś wyłapują one syfy z akwarium, usuwane są one przeważnie przy cotygodniowej podmianie wody. W ten sposób wpływają one pośrednio na parametry wody - nie pozwalają na rozkładanie się odchodów i resztek pokarmów.

Jeśli wyloty filtra będą dobrze rozmieszczone, na wlot założony prefiltr (czyszczony co tydzień - to on będzie wyłapywał zanieczyszczenia mechaniczne) to moim zdaniem akwarium może być bez filtra wewnętrznego (przy założeniu, że filtr zewnętrzny to kubełek, przy kaskadzie mogą być problemy).

Pozdrawiam,

KK

Opublikowano

Nie zgadzam się z tobą kubeł ma za małą moc żeby z prefiltrem dokładnie czyścić akwa z wszystkich zanieczyszczeń mechanicznych . Pyzatym filtr wewnętrzny ma jeszcze jedną ważną role a mianowicie mieszanie wody .

Opublikowano

A ja nadal będę się upierał, że wewnętrzny filtr nie jest konieczny. Oczywiście, że jest przydatny, nawet bardzo, ale nie jest niezbędny. Piszesz, że kubeł ma za mały przepływ, posiadam kubełek o przerobie (teoretycznym) 700l/h i filtr wewnętrzny 500l/h, na gąbce od prefiltru wyłapywanych jest sporo sufu. Ruch wody można także wymusić ustawiając odpowiednio wylot filtra, stosując deszczownie itp.

Jest to jednak mimo wszystko nieważne bez odpowiedniej filtracji biologicznej, co z tego, że woda będzie kryształ jak NO3 i NO2 bedzie na poziomie zagrażającym życiu ryb...

Opublikowano

Witka

Podlacze sie do dyskusji,

Mam filtr zewnetrzny o przeplywie 700l/h( imho jest o wiele nizszy), ale niewazne...

Teraz troche o F.mechanicznej. Walczylem z nia baardzo dlugo (przeszly przez moje akwa : Fluvale +++, AquaSzuty, Weipro, Chinskie noname(imo najlepsze), i wciaz uwazam ze w moim akwa plywa duzo syfu ,nie wiem moze jestem przewrazliwiony, moze karmie za duzo, moze nie wiem... :wink:

na dzien dzisiejszy dzialaja u mnie aquaSzut N1000 i "NoName", o lacznym przeplywie 1700l/h... Ni jestem zadowolony, i nie wiem czy kiedykolwiek bede...

Sisio, podzielam po czesci Twoje zdanie, bez wenwetrznego akwarium moze dzialac jak najbardziej cool, ale..

Florek91 ma sporo racji z wewnetrzynm jest o wiele lepiej, 700l/h z deszczownica, ani nie zbierze dobrze syfu, ani nie zapewni dobrej cyrkulacji...

Moim zdaniem kubel(inny zew) + jakis mechanik to zestaw obowiazkowy w kazdym akwa...

Opublikowano
A ja nadal będę się upierał, że wewnętrzny filtr nie jest konieczny. Oczywiście, że jest przydatny, nawet bardzo, ale nie jest niezbędny. ...

Nie twierdze, że filtr wewnętrzny jest niezbędny ale teoretycznie można to rozumieć dwojako i powiedzieć że zewnętrzny też nie jest konieczny i na pewno znajdzie się wiele ludzi którzy tak twierdzą .

Moim zdaniem filtr wewnętrzny jest konieczny ponieważ niema siły żeby kubeł zebrał tyle syfów co ten pierwszy . Oczywiście na prefiltrze zawsze będą syfy bo jak by ich niebyło to znaczyło by, że masz albo zepsuty kubeł albo akwa bez ryb .

Oczywiście nie muszę nikomu przypominać czym grożą nie zebrane syfy z akwa które zaczynają się rozkładać w zakamarkach naszego malawi dość szybko ze względu na temperaturę .

Co do syfów to mam podobne zdanie do mojego przedmówcy mimo, że w swoim 240l akwa mam weipro o TC 1500 o przepływie 1400l to i tak wydaje mi się że wszystkiego nie zbiera i jest brudno :evil: a co by było jak bym miał sam kubeł :?: :twisted:

Opublikowano
a co by było jak bym miał sam kubeł Question Twisted Evil

Parafrazując Twoje słowa:

a coby było gdybyś miał dwa kubły?

Harisimi np. nie ma filtra wewnętrznego tylko 2 kubły :D

A co z akwa Staregokota , który nie ma wewnętrznego tylko sump?

Wewnętrzny filtr nie jest obowiązkowy:D

Obowiązkowa jest zaś na tyle wydajna filtracja , nieważne wewnętrzna czy zenętrzna , która zapewni odpowiednie chemicznie parametry wody , oraz na tyle wydajna , aby "kupki" i tym podobne niespodzianki nie zalegały w akwa :wink:

A swoją drogą , to ja mam wewnętrzny filtr :D Takiego chińczyka 1500l/h z gąbką Atmana i spisuje się wzorowo :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.