Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szary nalot , lub plamy w okolicach pyska ,świadczą o ... czystości gatunkowej.

Kilka lat temu było na ten temat głośno na Chilidae Forum gdy nasz kolega Siemion pokazał "Yellowy" z odłowu z takimi właśnie plamami.

Ten nalot zauważalny jest zwłaszcza u silnych , dominujących samców , a jest oznaką ich dominacji właśnie.

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mam podobny problem z dorosłymi pyszczakami z Malawi, chodzi mi dokładnie o caeruleus. Ryby mają szare plamy lub całkowicie są szare, jakby brudne. Widziałem na żywo zdrowe ryby tego gatunku i różnica w barwie jest bardzo widoczna. Jeśli chodzi o pokarm ryby karmie mrożonkami,np. cyklop, artemia, daphnia, kryl oraz płatkami: mieszanka malawi z tropical i spiruliny. Mam zbiornik 240litrów, wodę podmieniam raz, dwa razy w tygodniu. W akwa mam jeszcze m.in. maingano, zebra, melanochromis auratus, caeruleus. Roślinność to dwa duże anubiasy. Warunki ryby mają dobre. Proszę o pomoc. Gdyby miał ktoś jakiś pomysł podeślę zdjęcie na maila. Pozdrawiam

Opublikowano

dodałem zdjęcie z moimi rybami w galerii pod tytułem cearuleus szare plamy, jeśli ktoś ma chwilę to proszę się z nim zapoznać i czekam na rady co mam zrobić

--

przepraszam tytuł to mike23malawi, na tej największej rybie widać szare plamy na pysku a te dwie pozostałe całe są jakby brudne