Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam akwa 240l (120 cm długosci)

Filtracja:

fluval 205

aqua szut senior bio N 1000 l/h oraz senior bio 600 l/h (ten starszy)

Podłoze drobny piach

Skałki to łupek serycytowy

Oświetlenie:

przód Aqua glo

tył grolux

Odsada:

Cynotilapia Afra Cobwe 1+3

Labidochromis caeruleus 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 5 szt (płec pewnie nie znana)

Co o tym myślicie cos moze jeszcze dokupić mam dosyc dobra filtracje.

A i co myslicie o afrach w takim zbiorniku moze ktos miał do czynienia z tymi rybciam w takim zbiorniku (240l). Czy to sa takie straszne zabijaki.

I czy caeruleusy sobie z nimi poradza bo maingano chyba tak :D

Dzieki za odpowiedzi :)

Opublikowano

Przede wszyskim nic nie kupuj już do obsady.3 gatunki - jest ok :D czasem można pokusić się o czwarty,ale ja uważam,że lepiej 3.No i masz afry,więc zdecydowanie czwarty gatunek odpada.Wydaje mi się,że dla nich takie akwa to minimum.Nie wiem jak z caeruleusami,one wcale takie "lewe"nie są,ale jak będzie z aframi?musisz bacznie obserwować.Jak coś złego będzie się działo,będziesz musiał caeruleusy odłowić.

Dobrze,że masz taką filtrację.Zostaw ją taką,to woda będzie fajnie przefiltrowana.I pamiętaj,nie kupuj więcej ryb :wink:

Opublikowano

Zostawiam 3 gat w akwa. Tylko tak obserwuje te małe (ok 4 cm) maingano i widze ze mam 4 samce i 1 samiczke

I co mam zrobic? Czekac, oddać, wymienic?

Bo tak raczej długo nie pozyja.

:(

Opublikowano

jezeli mala ryba nie ma kolorow to nie mozesz powiedziec ze to na pewno jest samiec, czasami po zachowaniu myslimy ze to jest samiec a za jakis czas sie budzimy i widzimy ta rybke z jajami w pysku :wink::D

Opublikowano

Te małe maingano tzn te 4 niby samce po 6 godzinach od wpuszczenia do akwa walcza o terytorium. Jak na takie male rybki pieknie sie wybarwiaja podczas walki, pływaja po okregu, stroszac pletwy i zalecają sie do tej jednej niby samiczki która jest słabiej wybarwiona i ma krotsze pletwy brzuszne.

To co mam czekac kilka dni i obserwowac zachowania ryb?

Opublikowano

jezeli one maja po 4 cm to jeszcze nie beda szly do tarla, dopiero przy jakichs ok. 6-7cm.

jak sie wybarwiaja wszystkie wygladaja jak samce??

mlode rybki bardzo czesto maja przeblyski koloru, nie wykluczam tego ze sa to samce ale zawsze trzeba czekac aby byc pewnym.

poczekaj jeszcze az bedziesz pewny na 100%

pletwy brzuszne nie okreslaja za bardzo plci, plec mozna okreslic po pletwie odbytowej, samce maja dluzsze a samice krotsze.

Opublikowano

tzn. po płetwie odbytowej czyli po atrapach jajowych. Ale rownież płetwy brzuszne sa dłuzsze u samcow no i tym sie sugerowalem poniewaz rybcie nie maja jeszcze atrap jajowych. Dobra bede czekał:)

DZIEKI za odpowiedzi

Opublikowano
Tylko tak obserwuje te małe (ok 4 cm) maingano i widze ze mam 4 samce i 1 samiczke

Jężeli jesteś w stanie już rozpoznać płeć u tak małych maingano to jesteś miszcz :wink: swiata w rozpoznawaniu płci :D

Maingano należą do ryb u których jest to najtrudniej rozpoznać więc czekaj tak jak nimbo pisał. Samice u maingano tez sie ślicznie wybarwiają a i potrafia byc agresywne w bardzo dużym stopniu.

Opublikowano

Ja miałem Maingano ponad rok w akwa,oddawałem je,jak miały ponad 7cm i nie byłem pewien w 100% co tak naprawdę pływało w akwa.Obstawiałem sobie jakiś tam układ płci,ale czy faktycznie taki był...

Przyłączam się do zdania kolegów-poczekaj,niech jeszcze podrosną i obserwuj.

Opublikowano

Jak najbardziej czekaj, po roku też odrzuciłem nadmiarowe samce ( 6 szt ), w 3 przypadkach sie nie pomyliłem, w 2 nie wiem bo utraciłem kontakt z rybami ale w 1 chyba sie machnęłem. Maingano to naprawde trudny orzech do zgryzienia w odróżnieniu płci.