Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem świeżm forowiczem parę chwil temu założyłem sobie konto na tej stronce(dodam że suuuper).Jestem w trakcie zakładania swojego nie pierwszego akwarium(wcześniejsze miałem w wieku13lat)czyli moja wiedza na temat akwarystyki jest znikoma mogę śmiało nazać się laikiem a zwłaszcza o takich rybach jak pyszczaki kiedyś hodowałem banalne ryby ale piękne np prętniki bojowniki gurami molinezje kiryski glonojady itd dodam że miałem nawet sukcesy w rozmnażniu ale to było kiedś akwaria które posiadałem nie były za duże bo 1-200l 2-120l 3-80l bardziej bym to nazwał słoiki :D teraz chciałbym założyć akwarjum o wymiarach 160x70x60-672l i hodować w nim pyszczaki no i wiadomo jakieś glonojady kiryski coś na kształt piskorka (jeszcze nie doczytałem co by dało radę przeżyć) myslałem również o raku a nawet o krewetkach tylko nie wiem czy nie zostały by zjedzone?teraz zastanawiam się nad doborem filtra i myślę o jakimś zewnętrznym + jakiś napowietrzacz wiem że w akwarium będzie bardzo mało roślin a raczej ich nie będzie chociaż zaryzykuję i włożę na poczatek jakies i wiem że zanieczyszczenie odchodami będzie bardzo duże oczywiście wrzuce wkretaki (ślimaki) mam taką prośbę chodzi mi o pomoc w doborze całego osprzetu do akwarium a nawet samej wielkości akwarium żeby stężenie no2 i no3 było ok czyli małe.z góry dzieki :wink:

Opublikowano

żadnych kirysków, glonojadów, raków i krewetek - chyba ze jako pokarm.

Ślimaki - wkrętaki - jak najbardziej choć my na nie mówimy świderki ;)

Co do akwarium - bardzo ładny zbiornik

co do filtracji poczytaj dział technika i znajdziesz coś co ci podpasuje.