Kolejność wkładów w Tetra 1200
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Vrzechu · Opublikowano
@lukBB nie ukrywam, że taki jest plan 😉😃 już kiedyś nawet pisałem do @Bartek_De 🙂 Ale na razie jako priorytet potraktowałem zakup ryb. Nieco zdewastowało to budżet i lampa musi chwilę poczekać. -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Wrzuć ich zdjęcie to będzie łatwiej ocenić po ich wyglądzie. Ty może nie widzisz jak one żerują a one mają się dobrze albo jest jak mówisz. Napisz też na wszelki wypadek jak i czym je żywisz. Postaraj się jednak najpierw wrzucić zdjęcie. -
Przez Bartek_De · Opublikowano
Ta, nawet do sterowania łazikiem Perseverance, ale to zależy jak Artur kodzik napisze🤣 -
Przez lukBB · Opublikowano
Jeżeli mogę, to polecę Ci od chłopaków: @Bartek_De @aurban6. Lampy + sterownik do wszystkiego co tylko chcesz👍 -
Przez Lucjan23 · Opublikowano
Witam, Palety pojechały spać - koniec z talerzami. Po obsadzie zostało akwa 300l (120/50/50) na sumpie, pompa 4000l obiegowa, całość do zaaranżowania. Kwestie aranżacji powiedzmy ogarniam - piach z Casto, kamienie ze składu lokalnego, itd, itd., ale mam zagwozdkę w temacie obsady. Może ktoś pomoże dobrać coś w miarę łagodnego, kolorowego i żeby cieszyło oko - akwa stoi pomiędzy salonem, a kuchnią, więc każdy zagląda. Na znanym portalu zainteresowała mnie oferta użytkownika Kolcobrzuch-PL - Prosiłbym o pomoc w doborze obsady - totalnie nie jestem w temacie, a im więcej czytam tym mniej wiem - nie ciachałbym za tydzień pisać, że jeden "BMiarz" trzęsie mi baniakiem i co chwile wyławiam "zwłoki z Wisły". Znalazłem też innego dostawcę, ale duże braki aktualnie https://rybypyszczaki.pl/123-ryby-pyszczaki-malawi Może wy macie jakichś godnych dostawców z wysyłką lub z okolic Szczecina. Jeszce raz dziękuje -
Przez bartoszg86 · Opublikowano
Witam. Mam problem z 2 pyszczakami yellow. Nic nie jedza(bynajmniej niezaobserwowalem) są momentami bardzo aktywne , pływają osobno po całym akwarium, w nocy chowają się, 1 przy deszczownicy między rurkę a szybę. 2gi za gabke prefiltra , między gąbka a szyba i tak potrafią dryfować po 2-3h i potem znowu rundki po całym akwarium. Parametry wody ok. Jest mnóstwo kryjówek. Czy to jakaś choroba??? Zmian ani na skórze ani przy skrzelach nie widzę, są bardzo ładnie wybarwione. -
Przez aurban6 · Opublikowano
Ja mam podobnie jak [mention=5646]jaras[/mention] (podłoga belki drewniane, płyta OSB czy jak to tam się nazywa, panele na to sklejka 18mm) ale stelaż mam zakotwiony na kotwy chemiczne do ściany. Akwarium stoi stabilnie, nic nie dyga, wydaje się że tylko katiusza może to ruszyć. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka -
@TomekT powiem Ci, że strasznie się wkurzyłem na siebie o ten lakier... mogłem zostawić samą farbę. Sam zobacz jak elegancko się kolory zgrywały: Jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego". No ale teraz to już musztarda po obiedzie. Nauczka na przyszłość. Moduły już zaczęły "łapać" jakiś rdzawy nalot więc liczę, że w końcu będzie wyglądać bardziej naturalnie to wszystko. Jeśli chodzi o filtrację to na razie mam dwie warstwy gąbki PPI30 o wymiarach 25x50x5cm i w komorze z falowniku jeszcze lekko ponad 2 litry kształtek K1 (oczywiście statycznych). Cały moduł filtrujący, który jest z lewej strony pozostaje nieczynny. Zdecydowałem, że uruchomię go (o ile będzie w ogóle taka potrzeba) w przyszłości. Jeśli okaże się, że filtracja za jego pomocą nie jest potrzebna to będzie skuteczną maskownicą ewentualnego bloku absorbera albo kotnika albo co tam jeszcze się okaże. -
Przez TomekT · Opublikowano
Ładna mi "mała aktualizacja"! 😂 Fajna głębia, 80 cm robi robotę. 👍 Też miałem problem z lakierem, który przy kontakcie z wodą zrobił się taki mleczny, ale nie w takim stopniu, jak u Ciebie. Uzbrój się też w większą cierpliwość (jakby jej było mało w tym hobby), powłoka z lakieru będzie się wolniej pokrywać nalotem - tak przynajmniej u siebie obserwuję. No, jestem bardzo ciekaw tej rybki: Na jaki układ warstw filtrujących w kaseciaku finalnie się zdecydowałeś? Zresztą, to i tak wyjdzie w praniu. Powodzenia, trzymam kciuki! -
Mała aktualizacja projektu Akwarium zalane 19.12.2024 Teraz sobie spokojnie dojrzewa. Cykl azotowy powoli się kręci. Wczoraj NO2 na poziomie 1mg/l (zaczęło już spadać), NO3 około 20mg/l. Baniak prezentuje się tak jak poniżej. 1. Przy normalnym oświetleniu: 2. Wieczorkiem: 3. Przy włączonej lampie, którą planuję 4 godzinki dziennie doświetlać valisnerię, żeby zwiększyć jej szanse na przeżycie Niestety odnotowałem pewne niepowodzenie przy produkcji modułów. Wykonałem je ze styroduru, pomalowałem farbami i polakierowałem lakierem ECO bezbarwnym. Niestety lakier po zanurzeniu w wodzie zrobił się taki mleczny a nie przezroczysty przez co kompletnie nie widać kolorów modułów, które miały być w kolorze piaskowca... Wykonywałem już w ten sposób moduł na tło w poprzednim akwarium, w którym dekoracja była z serpentynitu i tam aż tak kolorem się nie różnił. No ale pocieszam się, że pewnie za jakieś 2-3 miesiące wszystko wyrówna wszechobecny brunatny nalot Obsada już zamówiona. Długo kombinowałem, walczyłem z olbrzymią chęcią posiadania jakichś predatorów wagi ciężkiej, ale jednak głos rozsądku wygrał z zapędami i nie zdecydowałem się na żadną sztukę z tych które chodziły mi po głowie (Aristochromis Chrystyi czy Buccochromis Nototaenia). Skład Dream Teamu będzie wyglądał tak: - Dimidiochromis Strigatus 1+2 - Nimbochromis Polystigma - 6szt. lub jeśli okaże się, że jednak da radę zakupić podrośnięte to 1+3 - Exochochromis Anagenys - 1+3 - Stigmatochromis Tolae - 1+3 Kaseciak na falowniku JVP 133 chodzi aż miło popatrzeć Wskazania zużycia prądu przy tym kręciołku też cieszą oko Teraz tylko cierpliwe oczekiwanie na "watahę" i trzymanie kciuków za przeżycie zieleniny W planach mam jeszcze zakup innego oświetlenia, ale muszę trochę podleczyć budżet hobbysty
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi