Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja Ci powiem jakie masz parametry...

NH3/4 grubo powyżej akceptowalnego przekroczenia, co powoduje redukcję kH i skutkuje destabilizacją pH - pomijając toksyczne działanie na ryby

NO2 możliwe że grubo powyżej racjonalnego przekroczenia, bo przecież skąd by się miało brać skoro nie było biologa

NO3 na bardzo niskim poziomie - tyle ile zdążyły wyprodukowac bakterie na scianach akwa i w podłożu

biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt wyłączania filtrów (!!!!) masz pH zdecydowanie niższe niż w kranie - tu strzelę że blisko 7

dawno nie widziałem tak absurdalnie prowadzonego baniaka - dla ułatwienia żebyś nie myślał ze po Tobie jadę:

a) filtry 24h on

B) oświetlenie regularne zegarem

c) biolog dojrzały (40 dni dojrzewania)

d) mechanik czyszczony co tydzień

e) podmiany po 20% tygodniowo

f) parametry bezwzględnie: nh3/4=0, no2=0, no3 jak najniższe, ph>7,5, kh>5 dla stabilizacji ph

cóż ale zawsze można z uśmiechem kupić nowe ryby - przecież one tez się z czasem opatrzą... :wink:

Opublikowano

dzięki, na pewno zastosuję się do powyższych rad. Postaram się jak najszybciej wrzucić wyniki testów

cóż ale zawsze można z uśmiechem kupić nowe ryby - przecież one tez się z czasem opatrzą... :wink:
Nie jest tak do końca jak piszesz ale pozostawię to bez komentarza.
Opublikowano
w ciagu 1h gdy filtr nie pracuje zabijasz praktycznie wszystkie potrzebne bakterie.

Z większością się zgadzam - z wyjątkiem powyższego zdania

Opublikowano

Do tej wypowiedzi to i ja mam poważne wątpliwości. Przecież bakterie nie giną tak szybko z powodu braku przepływu wody z tego co się orientuje.

Co do przypadku miałem kiedyś podobnie mimo, że parametry były w normie. Jedna rybka zdechła niestety

Opublikowano

aby tylko dobrze zostało to zrozumiane .

Nie jestem za wyłączaniem biologa. i dla mnie powinien on chodzić 24h, jednak jestem pewien że godzinna przerwa w dostawie prądu nigdy nie zabiła mi biologii.

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą yaro w 100%, oczywiście, że biolog powinien chodzić 24h, ale czasem zdarzają mi się dłuższe braki w dostawie prądu niż 1h

Opublikowano

może faktycznie troche przesadziłem z ta 1h :twisted: ale napewno w jakimś tam stopniu brak ruchu wody zabija potrzebne bakterie tym bardziej 12h

Opublikowano

Filtr wew.z napowietrzaniem jak i zew. chodzą na okrągło i już widzę znaczną poprawę, oczy wracają do normy, ryby też bardziej ruchliwe i mniej płochliwe, jednym z poważniejszych błędów była zmiana napowietrzania w aquelu na deszczownię bo w sumie dzień po tej zmianie wszystko się zaczęło.

Parametry wody mierzone paskami JBL;

NO3 25mg/l

NO2 0mg/l

GH >21d

KH między 10 a 15d

pH 8 między 8,4