Skocz do zawartości

Czy wszystko jest ok??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kolejne pytanie dotyczące wody, mam akwa 100x40x45 filtr wewn fan 1 , kaskade aquael fzn2 700l/h oraz napowietrzacz, niestety narazie z braku pieniedzy nie mam kubełka i moje pytanie dotyczy wody poniewaz nie jest ona krystalicznie czysta (nie jest też mętna, zeby ktos nie myslal ) ale patrząc z boku akwa na drugi bok widac ze woda nie jest krystalicznie czysta tylko tak bardzo delikatnie "za mgłą" rybek mam 18 malych i duzych. moje pytanie to czy wina tkwi w zbyt słabej filtracji ? wode podmieniam raz na 7-10 dni 20% akwa jest stosunkowo mlode ma niecale 4 miesiace, prosze o porady dzieki

Opublikowano

co moge ewentualnie zmienic w filtrach? moze zamiast gąbki cos innego wsadzic w filtrze wewnetrznym albo w kaskadzie, prosze i jakiekolwiek wskazówki,dzieki

Opublikowano

Witam,

proponuję w filtrze wewnętrznym zamiast gąbki wsadzić watę filtracyjną np. firmy SERA. Wyłapie najdrobniejsze zanieczyszczenia, a woda w banaku będzie kryształ :D . Co tydzień wymień w filtrze watę na nową, gdyż filtr z pewnościa po tym czasie będzie nadawał się do czyszczenia :wink:

Opublikowano

aa i jeszcze jedno po tygodniu wyrzucic wate czy jakos wyczyscic?(moze to glupie pytanie ale nie wiem) nie beda sie tam osadzaly bakterie nitryfikacyjne?