Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Inkubującą samice ciągnie do góry ogonem i ciężko jej pływać dlaczego może coś dać do wody?Może to przez jakieś obciążenie jaj czy coś?

Opublikowano
Inkubującą samice ciągnie do góry ogonem i ciężko jej pływać

Cały czas pływa w tej pozycji?Jest to nienaturalne zachowanie,u siebie nigdy takiego czegoś nie zaobserwowałem.

Może to przez jakieś obciążenie jaj

:mrgreen:

Opublikowano

Nie jak ją jakiś samiec pogoni albo inna ryba to popłynie normalnie ale jak stoi w miejscu albo płynie powoli to jest troche nachylona gębą do dołu a ogonem do góry stało się tak po rannym karmieniu,myśle że nie jest to naturalne zachowanie poroszę o pomoc.Może dać to mam to w domu http://allegro.pl/sera-mineral-salt-105g-warszawa-i1370571708.html

Opublikowano

A może sama przyjmuje taką pozycje aby móc szybciej zareagować na ataki pozostałych ryb?

U mnie kilka samic które są najniżej w hierarchii podczas inkubacji nie znajduje schronienia w skałach tylko przy powierzchni wody tuż przy niedoświetlonej tylnej szybie, często obserwuje jak stoją w bezruchu z głową w dół, ale nie w pionie tylko pod kątem 60*, tylko po to aby mieć większe pole widzenia. Może u Ciebie jest podobnie? Chyba że stoi pionowo z ogonem w górze i pomimo iż próbuje wyrównać położenie ogon ciągnie do góry, wtedy problemem może być uszkodzony pęcherz pławny.

Opublikowano

Nie ona tylko tak jak weźmie troche karmy bo ma mało jajeczek i pływa tak z tą karmą jakiś czas i ją przeżuwa później włazi pod kamień i wszystko normalnie.