Jump to content

Pokrywy

BoSZ

Recommended Posts

hej

planuje powrót do akwarystyki i pyszczakow i zasiegam jak najwiecej informacji o sprzecie.

Planuje prostokatne akwarium o litrażu ok 200L ;D

i poszukuje opowiedniego przykrycia

interesuja mnie gotowe rozwiazania, pod ktore bede kupował zbiornik

czy ktorys z Was moglby przyblizyc mi co jest na rynku i co z tego asortymentu jest opłacalne

pozdrawiam

Bartek ;)

hej

planuje powrót do akwarystyki i pyszczakow i zasiegam jak najwiecej informacji o sprzecie.

Planuje prostokatne akwarium o litrażu ok 200L ;D

i poszukuje opowiedniego przykrycia

interesuja mnie gotowe rozwiazania, pod ktore bede kupował zbiornik

czy ktorys z Was moglby przyblizyc mi co jest na rynku i co z tego asortymentu jest opłacalne

Ja mam pokrywe alu z Aquaboro. I powiem szczerze, ze nie zaluje pieniazkow wydanych na jej zakup. Wszelkie prace w akwarium nawet nie wymagaja zdejmowania plastikow z pcv. Mozna je uniesc do gory. Ale jakby sie ktos uparl to moze je zdjac. Belke z oswietleniem mozna wyjac, mozna ja przesuwac - tak wiec pole manewru jest duze. Wszelkie prace w akwa od czyszczenia szyb, poprzez odlawianie ryb itp nie sa problemem.

Nie polecam gotowcow z plastiku w ktorych sa tylko male klapeczki na karmienie. Kupilem cos takiego do kotnika i za kazdym razem kiedy np. chce wytrzec szybe z zielenic musze cala obudowe sciagac. No a jak sciagne to wraz ze zrodlem oswietlenia... No i od razu robi sie kicha ;]

A swoja droga -- Aquaboro ma fajne te profile alu z ktorych robi obudowy. Zrobienie takiej obudowy z takich profili nie jest trudne, byle tylko znalezc odpowiedni profil. Sa na rynku podobne ale to juz nie jest to samo choc np. kolega sysgone obudowe z takich alu profili dostepnych na rynku wykonal (o ile dobrze pamietam ;P)

Belke z oswietleniem mozna wyjac, mozna ja przesuwac - tak wiec pole manewru jest duze.

a propos

czy elektyka w tych obudowach jest zrobiona porzadnie i czy da sie jakos (bo rozumiem ze listw na swietlowki jest wiecej) rodzielic ich funcjonowania np. pod odzielne programtory bez samodzielnej ingerencji w okablowanie?

Sa na rynku podobne ale to juz nie jest to samo choc np. kolega sysgone obudowe z takich alu profili dostepnych na rynku wykonal (o ile dobrze pamietam ;P)

dzieki za info ;) zapytam sie u źródła

Rowniez mialem wydmusze wromaku jak kolga VDR i przeklinam ją po wsze czasy. Tyle za ja mialem na zbiorniku 240l i wszelkie operacje w akwa byly prawdziwym horrorem.

Po Zoobotanice 2006 udalo mi sie z WTK kupic zestaw powystawowy AquaSzuta i pokrywe pcv/alu w wersji exclusive wraz ze zbiornikiem prostokatnym za 370zl, gdzie cena sklepowa byla ok 900zl. Swietnie wykonana pokrywa na statecznikach elektronicznych 2x38/40W, z calkowicie sciagana gora. Szczerze polecam taki zestawik.

Belke z oswietleniem mozna wyjac, mozna ja przesuwac - tak wiec pole manewru jest duze.

a propos

czy elektyka w tych obudowach jest zrobiona porzadnie i czy da sie jakos (bo rozumiem ze listw na swietlowki jest wiecej) rodzielic ich funcjonowania np. pod odzielne programtory bez samodzielnej ingerencji w okablowanie?

Coz, ja sobie elektryke zrobilem samemu, wiec nie wiem jak jest zrobiona elektryka ;) Kupilem pokrywe bez statecznikow, oprawek itd. Tylko z belka aluminiowa na ktorej firmowo mocuje sie oprawki. Dokupilem pozniej statecznik elektroniczny VS, oprawki bryzgoszczelne. Po jednej strone belki jedna swietlowka, po drugiej stronie belki druga swietlowka. Zamocowalem oprawki bryzgoszczelne, statecznik ukrylem w belce do ktorej sa przykrecone oprawki (profil zamkniety kwadratowy) W wiekszych i szerszych zdaje sie, sa dwie takie belki. W dluzszych jest poprzeczka ktora rozdziela akwa na dwie czesci jesli dobrze pamietam i wtedy tych belek oswietleniowych jest wiecej. O ile dobrze pamietam, bo dosc dawno ogladalem taka wieksza konstrukcje Aquaboro.