Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam dobrego i cichego mechanika.

Obecnie w moim akwa o poj. 180 l. i dł. 100 cm pracuje głowica aquaszut t-head 750 z podpiętą gąbką do oczek wodnych oraz cyrkulator JVP-101. W miarę wzrostu ryb, szut powoli robi się za słaby do mojego akwa..

O filtrze Ferplast Blumodular 3 naczytałem się sporo pochlebych rzeczy. Jednak chciałem zapytać posiadaczy tego filtra, co o nim sądzą? Jeśli ktoś zna wymiary tego filtra, to też prosiłbym o ich podanie - będę go miał umieszczonego w maskownicy i tu każdy cm robi różnicę.

A może możecie polecić inny dobry filtr do takiego akwa jak moje?

Opublikowano

Chciało się chciało.

Wszyscy, którzy wypowiedzieli się w tamtym wątku mają sporo większe akwa od mojego, dlatego pytam też o to, czy do mniejszego akwa (180 l) ten filtr będzie dobry? Poza tym pytam także o inne filtry? Może ktoś mi coś poleci? Coś sprawdzonego przez samego siebie? W końcu pytam także o wymiary tego Blumodulara, czego niestety w tamtym wątku nie znalazłem (niestety wymiarów filtra nie znalazłem też w googlach).

Opublikowano

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum (czytanym chętnie od 2 lat) - witam!

Znalazłem wysokość filtrów Blumodular: 2 ma 30 cm, a 3 ma 38,5 cm.

Stoję przed podobnym problemem. Rybki zaczęły rosnąć i obecny mechanik Aquael Unifilter 750 Uv (nie polecam) nie daje rady.

Waham się między Blumodular 2 lub 3, a Fluval 4 plus.

Z Blumodular 3 obawiam się trochę o jego wysokość, ponieważ mam mocno podniesione dno (styropian i sporo piasku) i spód filtra opierał by się właśnie o piasek. Natomiast nie mogę nigdzie znaleźć wymiarów tego Fluvala.

Akwa: 100x40x50

Obsada: 4 yellow, 7 saulosi plus młode które przetrwały

Filtr biolog: TetraTec EX700

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ferplast Blumodular 3 okazał się jednak zbyt wysoki. Nie pasuje do komina, w którym otwór na wylot mechanika jest niżej niż wylot ferplast'a. Nie wiem, czy jest sens odłączać jeden moduł, żeby filtr pasował? A kupować model Ferplast Blumodular 2 o przepływie 900l/h chyba nie mam sensu, bo to tylko 150 l/h więcej niż w szucie.

Postanowiłem poszukać jeszcze czegos innego. Chciałem zakupić głowicę Atmana model AT-F 202 o przepływie 1200 l/h - u Pereza ponoć sprawdza się całkiem dobrze i jest cicha, a to dla mnie bardzo ważne. Więc zamówiłem w sklepie internetowym "zoo". Zapłaciłem, głowica miała być dostępna za 1-5 dni. Zamówiłem 14 X, dziś jest 12 XI i nic... ponoć czekają na dostawę, a ja czekam juz na zwrot kasy - porażka. Niestety nigdzie indziej nie znalazłem tej głowicy.

Wiem, że temat był i jest wałkowany na okrągło, ale polećcie mi jakiś filtr, a najlepiej głowicę do 180 l akwa... dostępną, skuteczną i w miarę cichą. Z góry dzięki.

Opublikowano

Ja odłączyłem jeden moduł, powierzchnia filtracyjna i tak została całkiem spora. Za to ruch wody w baniaku jak nigdy dotąd. Przy tak niskim poborze prądu ciężko o taki przepływ jak w Blumodular 3. Duży plus za wygodę w odłączaniu modułow przy czyszczeniu. Niestety idealnej ciszy nie mam, a miałem. Filt jest słyszalny, do tego lekkie wibracje. Mam nadzieję, że po czasie będzie trochę ciszej.

Przy okazji podziękowania za radę dla mirkot999.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mnie osobiście przeszkadza.

Akwarium dekoracyjne, a tak właśnie traktuję moje szkło ładniej wygląda, kiedy sprzęt nie rzuca się w oczy.

Wydaje mi się, że mechanik może być schowany i równoczęsnei dobrze filtrować... tak miałem do tej pory i tak zamierzam miec dalej.