Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje saulosi się trą o piasek od 3 miesięcy ale nie chorują. Są ruchliwe, pobierają pokarm, wyglądają ok tylko samiec jest niewybarwiony (jasno niebieski bez pasów) mimo że jest z 4 samicami ale podchodził do tarła

Dawałem im kilka razy tropicala d-allio plus z czosnkiem ale nic to nie zmieniło. obsada to 1+4 saulosi i świderki

Opublikowano

Pyszczaki często tak mają. Czasem nieco pomaga zmiana pokarmu. Zwróć uwagę czy parametry wody są dobre, najlepiej je tutaj podaj.

U mnie przy dobrym karmieniu i dobrych parametrach też się czasem lekko ocierały, całkowicie wyeliminowałem ocieranie przez świecenie 24/24 UV. Jednak od 2 miesięcy już nie świecę i zaczęły się znowu sporadycznie ocierać.

Opublikowano

jak masz zle parametry wody w akwa np; za male phczy za duze stezenie no3 ryby beda sie ocierac a nawet zdychac , radze kupic testy nawet 5w1.

Opublikowano

Panie Tomaszu, nie kupować najtańszych bo te tanie jakości marketowej nadają się do oznaczania pH tylko.

Do pomiaru no2 i no3 warto wydać trochę więcej kasy a wiedzieć co się mierzy, inaczej ile by nie kosztowały to szkoda środków i czasu. Tak, ryby mogą ocierać się przy złych parametrach wody np wysokie stężenie azotanów.

Opublikowano
radze kupic testy nawet 5w1.

Nigdy ale to nigdy nie polecaj tego...czegoś :evil:

Kup testy zooleka na NO2 i pH oraz JBL na NO3.

Dlaczego? Do sprawdzenia wody "w biegu" używam właśnie 5w1 JBL'a i na szybko mam orientację. Zestawy multi nie są super wiarygodne- to prawda, ale jak zauważam problem, to ew. badam wodę kropelkowymi uzyskując dokładniejsze wyniki (bo takie mieć trzeba).