Skocz do zawartości

Labeotropheus trewavasae

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki.

Pytam z ciekawości bo moje trewki przywiózł mi facet z niemiec i nie ma kontaktu z typem od którego je brał a nie wpadł na to żeby się zorientować co to za odmiana -.-

Jest tego tyle i tyle jest błędnych opisów w necie pod fotami że narazie sam nie wiem co mam -.- może red top, może zimbabwe a może thumbi west.... pfff....

BTW: czy thumbi west posiada kilka odmian barwnych czy raczej każdy samiec powinien wyglądać tak: http://styr-paa-dyr.dk/upload/Fisk/Labeotrop_trewavasae_thumbi_6.jpg

Jeśli tak powinien wyglądać to ile ma cm mniej więcej kiedy boki zaczynają się robić błękitne a płetwa grzbietowa czerwona, chodzi mi o to czy powinien tak wyglądać mając 7cm czy raczej dopiero przy 12cm? Głupie pytania ale prosze niech mnie ktoś oświeci. Mój ma 8cm i nie śpieszy mu się wybarwiać, chcę wiedzieć żeby ewentualnie wykluczyć thumbi.

Ma ktoś może jakieś fotki obrazujące wybarwianie się samca?

Opublikowano

W sumie między Bogiem, a prawdą to ten ze zdjęcia bardziej przypomina mi Z. Rock.

Powinien tak wyglądać już przy około 7 cm.

Co do Red Top to się tym nie sugeruj bo to wg mnie żadna odmiana - jak ktoś nie wie co to - pisze Red Top.

Tu masz zdjęcie 100% Zimbabwe Rock:

http://i139.photobucket.com/albums/q292/Bendwinger/Malawai%20Mbuna/Labeotropheus/Trewavasae%20Zimbawe%20Rock/LabeotropheusTrewavasaeZimbaweRo-2.jpg

Opublikowano

Dzięki, doszedłem do wniosku że może to być thumbi west. Wszystko na to wskazuje. Pamiętasz może ile miał cm na tej fotce którą wstawiłeś powyżej?

Skoro o trewce mowa a Ty je miałeś to może mi doradzisz...

Mam 2+6 w 450l

Po jutrzejszym restarcie zostanie:

1+4 demasoni,

1+4 membe deep,

1+4 acei

Moje pytanie... Czy zostawić 2+6 trewek czy redukować? Co zrobiłbyś na moim miejscu znając ich temperament?

Opublikowano

Nie znam za bardzo ich temperamentu bo miałem je krótko - jakieś 7-8 miesięcy.

Wg mnie ryba spokojna ale w kaszę sobie nie da dmuchać.

W sumie nigdy nie zauważyłem żeby ktokolwiek do niej startował choć mieszkał z dużo większymi Saulosi, Yellow i rdzawymi.

Nie wiem ja wygląda sprawa z agresją wewnątrzgatunkową bo miałem 1+2.

Niestety sprzedałem bo do końca nie byłem pewny co to jest - niestety kupowałem jako Red Top - a zasadniczo lubię wiedzieć co u mnie pływa.

Teraz czekam na Zimbabwe Rock albo jak ich się nie doczekam to kupię Fuelleborni Katale