Skocz do zawartości

Jak czyścic podłoże/Piasek kwarcowy z odchodów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowicjuszem w temacie akwarystyki:), więc proszę Was o wyrozumiałość. Muszę zadać głupie pytanie mianowicie, jak oczyścić powierzchnię piasku kwarcowego z kup i resztek pokarmu?? Czy jest jakieś urządzenie jak odmulacz? Wiem, że w przypadku żwiru jest to jak najbardziej odpowiedni sposób na czyszczenie. Jak wygląda sprawa w przypadku piasku kwarcowego? Jak czyścic podłoże o tak drobnej gramaturze z odchodów??

Serdeczne dzięki za pomoc.

Opublikowano

Wymusić ruch wody tak, aby wszystkie nieczystości zjadał mechanik i można zapomnieć o odmulaniu, chyba że w zakamarkach będą zostawały kupska to zwykły wąż jak do spuszczania wody przy podmianie.

Pokaźny zbiornik jak na nowicjusza w temacie akwarystyki ;)

Opublikowano

Jezeli odchody zalegaja na piasku, to znaczy ze masz zla i pewnikiem za slaba cyrkulacje.Przy dobrych filtrach i dobrze ustawionej cyrkulacji problem nie powinien istniec.

Po opisie w Galerii widac ze masz za slaba cyrkulacje na taki litraz.Powinienes dolozyc jakis porzadny cyrkulator, ten Aquashut ma zaslaby przeplyw, filtry tez za duzo nie zdzialaja w takim akwa.

Opublikowano

Serdeczne dzieki za sugestie. Jutro postaram sie kupic mocniejszy cyrkulator. Mam nadzieje że przedmucha te kupska. Jednak obawiam sie że filtr nie zassie takich ilości. Czyli Wężyk jako dodatkowa opcja.

Ponieważ zrobiłem przelewowy komin do podmiany wody, która wpada poprzez śrubunki do rury i analogicznie do kanalizy...może zrobić pewnego rodzaju podłączenie rurki do odmulania dnia do jednego ze śrubunków i w ten sposób robić odkurzanko podłoża?

Czy tylko nie wyssie razem z kupskami większości piachu:)??