Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie czy pora roku czy coś ma znaczenie co do rozmnażania ?

Nagle w ciągu miesiąca wszystkie ryba mi się rozmnażają :D

Już nie mam kotników aby je dawać...

Czy u was też teraz tak jest czy tylko u mnie :?:

Opublikowano

hehe :D ciekawe.... u mnie był moment zastoju akurat jak przyszła jesień.Jak przez całe lato nie miałem gdzie już narybku umieszczać,tak przez całą jesień zero...kompletnie nic.. teraz znów się zaczyna :D

Ale nie sądzę,żeby to miało wpływ.Tzn nie wydaje mi się,ale ogromnej wiedzy na temat pyszczaków to ja nie mam.Ale nie porównywałbym pyszczaków np do psów,które zmieniają sierść jak idą mrozy :D:D

Opublikowano

W warunkach naturalnych czyli w jeziorze Malawi całkiem spora częśc gatunków [z tym że w materiałach które czytałem wymieniano głównie grupe Haplochromis i drapiżeniki o mbunie nie wspominano] rozmnaża sie w scisle określonych porach/termonach w roku. Natomiast napisano dalej że w warunkach akwariowych to praktyvcznie tylko odłów wykazuje [jeżeli nalezy do tych gatunków] podobne uwarunkowania natomiast ryby już od urodzenia trzymane w akwarium czyli w mniejwięcej tych samych warunkach cały rok nie maja juz tej tendencji i pora roku jest im obojetna z tym że mogą nastąpić okresy zwiększonej jak i zmniekszonej aktywności ale wynikają one raczej ze "zmęczenia' samic jak i czasu jaki potrzebuja na regeneracje biologiczną.