Skocz do zawartości

Zielona woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Wystartowałem akwarium - tzn ustabilizowało się, woda była czysta, kamloty zaczęły porastać okrzemkami, wpuściłem 8 Socolofi i... pojawił się problem...

Woda stała się zielona, a pysie po początkowym zadowoleniu zaczęły chować się pod kamieniami.

Akwa mam 150x50x50, oświetlane w tej chwili Aqua medic 10k , 54W, rybki karmione dainichi veggie deluxe i jbl novo malawi, filtracja: aquael unimax 700 i eheim 2252

parametry:

temperatura : 26

PH : ok 8,5

KH : 14

GH : 7 (chyba trochę za niskie ?? )

NH4 : 0

NO2 : ok 0,02

NO3 : 15

Woda poza tym, że jest zielona jest też mętnawa. Ostatnia podmiana była w niedzielę ok 15% ale wygląd taki miała już przed podmianą.

Proszę o poradę co może być nie si w wodzie lub moim działaniu i jak to wyeliminować...

Opublikowano

Proszę o poradę co może być nie si w wodzie lub moim działaniu i jak to wyeliminować...

A po polsku?

Co do zielonej wody to filtracja mechaniczna, dokładasz do wewnątrz akwarium pompę, a na jej wylot doczepiasz mikrofibrę.

2-3 zmiany/płukania "szmatki" i powinno być czysto (gdzieś w ciągu 48 godzin).

Ja bym dodatkowo przepłukał filtracje i podłoże (odkurzanie), jest za duzo substancji odpadowych z których korzystają glony + podmiana gdzies na poziomie 20% celem rozcieńczenia tej "zupki" dla glonów (czyli dodatkowa podmiana wody).

Być może za dużo karmisz.

Opublikowano

Wedlug mnie akwa nie jest jeszcze ustabilizowane, o czym swiadczy wykrywalne NO2.

Czy przed wpuszczeniem sokolofi, plywalo cos w akwa, czy stalo tylko z woda?Jezeli nic w akwa nie bylo to cykl azotowy dopiero wystartowal.

Wstrzymalbym sie z karmieniem, kupil jakis specyfik z bakteriami np.Sera Nitrivec, Denitrol JBL, kontrolowal parametry i wrazie wysokiego NO2 podmienial wode.