Skocz do zawartości

czy glony są zagrożeniem dla ryb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim akwa które dojrzało raptem miesiąc temu ( 240L ) bardzo szybko zaczęły zachodzić niepokojące zmiany tzn. prawdopodobnie glony ( może okrzemki - bo kolor rdzawy ) zaczęły w zastraszającym tempie wszystko pokrywać - miałem trój kolorową dekoracje (kamienie + koralowce) teraz wszystko pokryło się ciemno brązowym, rdzawym nalotem, wygląda to niezbyt estetycznie, a przynajmniej nie tak jak to sobie zaplanowałem, jednakże nie wygląd jest tu najważniejszy, zauważyłem, że moje ryby zaczęły się bardzo dziwnie zachowywać. Ciągle ocierają się o dno i kamienie a co dziwniejsze np. małe Saulosi coral czy Yellow (ok 4 cm) na zmianę gnębią inne ryby - wygląda to jakby chciały je delikatnie ogryzać szczególnie w okolicy skrzeli, płetw. Ryby zachowują się jakby powariowały podpływają nawet do 7 cm acei, zaczepiana ryba z kolei jakby poddawała się tym zaczepkom, przeważnie nie ucieka ale wręcz eksponuje się na te zaczepki po czym często odpływa kawałeczek i dostaje jakichś drgawek - jakby chciała coś z siebie zrzucić.Te zachowania zachodzą też pomiędzy acei - nieważne jaki gatunek i rozmiar mają ryby.

W przeciągu ostatnich 10 dni padły mi w odstępach kilkudniowych 3 saulosi, najpierw był wytrzeszcz oczu potem brak apetytu, apatia i w końcu śmierć.

Parametry wody w normie oprócz NO3 który po kilku dniach od podmiany dochodzi do 40 - 80 . Czy zachowanie moich ryb oraz ich zgony mogą mieć coś wspólnego z zabarwieniem moich skał, jak się tego pozbyć? doradźcie

Opublikowano

akwarium dojrzewało ponad 3 tygodnie , według mojej wiedzy cykl się zakończył - NO2 NH3 po okresie wzrostu spadły do zera. Co do ryb to na dzień dzisiejszy mam 5 saulosi coral, 4 yellow (wszystkie max 5 cm) oraz 2 acei 7 i 8 cm ( czekam na kolejne sztuki )

akwarium 240L , ATMAN CF 1000 oraz ATMAN 203. Ryby karmione 2 razy dziennie spiruliną w płatkach oraz innym pokarmem w płatkach ( koloru czerwonego , ponoć sprzyjający wybarwianiu ryb , oba z Tropicala ) 2 razy w tyg. mrożona artemia.

Jeżeli chodzi o parametry to NO2 = 0 NH3=O , NO3 było ponad 40 ale po podmianie zbiłem do bezpiecznych 20.

Opublikowano

Po pierwsze to cykl się zamknął, a nie zakończył miejmy nadzieję.

Po drugie to czy na pewno zauważyłeś wzrost oraz spadek NH3/NH4, NO2?

Jak się sprawa ma z pH?

Zrób fotki tych glonów i wstaw.

Opublikowano

zamknął czy zakończył - jeden pieron , myślimy o tym samym, tak jestem pewien co do wzrostu a potem spadku no2 i nh3 i testy robiłem prawie codziennie ( testy kropelkowe JBL oraz TETRA ), niestety nie zaopatrzyłem się jeszcze w test do ph

Opublikowano

widoczna na zdjęciu skała koralowa była jeszcze 2 tyg temu jasno zielonego koloru takiego jak ma na spodzie , po odsłonięciu warstwy piasku. Podobny los spotkał wszystkie kamienie ale tylko z tej strony gdzie pada na nie najwięcej światła , z tyłu i w szczelinach skały zachowały swój orginalny kolor. Brązowy nalot pokrył nawet piasek , również głównie po środku akwarium

post-9690-14695712537612_thumb.jpg

Opublikowano
niestety nie zaopatrzyłem się jeszcze w test do ph

PH to dość istotny parametr wody w malawi, więc lepiej zaopatrz się w ten test.

Wątpię aby glony były przyczyną takiego zachowania ryb, raczej może to być problem nieustabilizowanego baniaka.

A jeszcze co do glonów, może tak być że one już zostaną, albo wkrótce wszystko zrobi się zielone. Tak jak u mnie :D