Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powiedzcie co moze byc powodem tak naglej i bdzo mocnej plochliwosci ,,,

akwa ma juz ponad 2 miechy od momentu startu cyklu byly juz piersze inkubacje ,,przyjezdzam po tygodniu a ryby jak tylko kogos zobacza daja nura w kamienie i tyle ich widac paradoksalnie te najwieksze najbdziej ,,,

wodaa no2 0 no3 15

temp 28

1 swietlowka ta sama zmiany nie bylo

woda regularnie podmieniana

jedza normalnie

help need ..:(...

Opublikowano
przyjezdzam po tygodniu a ryby jak tylko kogos zobacza daja nura w kamienie i tyle ich widac

Moim zdaniem powody mogą być np. takie:

- jeżeli w domu podczas tego tygodnia byli inni domownicy, to może ktoś je konkretnie i mocno czymś przestraszył,

- jeżeli w domu przez tydzień nie było nikogo, to może ryby odwykły od towarzystwa i muszą sie na nowa przyzwyczaić,

- pogorszenie się parametrów.

Opublikowano

w domu caly cas ktos byl i jest ciagle sie boja ku... zaczyna mnie to meczyc bo w 2 akwa nic takiego nigdy nie mialo miejsca ,,, jakie parametry przesz podalem wszystkie ,, co jeszcze zbadac sprawdzic ?

Opublikowano

cięzko stwierdzić co jest przyczyną.moje oswajały sie z otoczeniem z 1,5 roku.włosy rwałem z głowy ale nic nie mogłem zrobić.na szczęscie płochliwośc sama ustąpiła, ale niestety trwało to bardzo długo. :(

Opublikowano

Moje pyski wytresowałem w ten sposób:

Gdy przychodziła pora karmienia intensywnie stukałem w pokrywę i ruszałem ręką przy szybie po czym wsypywałem karmę. Na początku metoda nie była zbyt skuteczna ale po 4 dniowym poście rzuciły się jak dzikie i od tego momentu było łatwiej. Teraz gdy ktokolwiek pojawi się przy szybie pyski pływają za nim jak namagnesowane, a po postukaniu w klapę powierzchnia wody prawie kipi - tak paskudy nauczyły się ...

Opublikowano

Może i ja dołożę swoje 3 grosze.

Wczoraj zauważyłem że moje pyski zaczęły się kryć gdy tylko ktoś podszedł do baniaka - wcześniej tak nie było.

Powód prozaiczny - temperatura wzrosła do ok 29,4.

Po obniżeniu temperatury do standardowych 27,7 wszystko wróciło do normy.

Czyli jak widać powodów mogą być tysiące.....