Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ma gęstą gąbkę ale taką bym założył.Założenie rzadkiej mijałaby się z celem,zgadza się?(np.takiej szuta do oczek wodnych co by przepuściła żwir :P).Co do cyrkulatora to nie wykluczam wręcz polecam bo sam zamontowałem takowego o przepływie 3000l/h i dopiero wtedy jest widoczny obieg wody...:D

Ps.

Ty pieroński gorolu...:P:wink:

Opublikowano
Założenie rzadkiej mijałaby się z celem

..a ja akurat jestem zwolennikiem rzadkiej ...testowałeś tą do oczek wodnych aqua szuta ? czy tylko to Twoje domysły ?

wg moich obserwacji są dwie teorie.......gęsta która się szybciej zapycha , i do której trzeba dokładać mocne głowice, by szybko nie traciła swej pierwotnej wydajności , oraz rzadsza która przepuszcza może mniejsze zanieczyszczenia, ale za to szybko się nie zapycha oraz daję możliwośc użycia słabszych głowic.

U mnie w akwa 420 litrowym, zamieniłem atmana 2000/h (38W) , na własnie taką do oczek wodnych , którą napędza głowica 2xaquaszut (11W) . Szczerze to różnicy nie widzę , gówinka jedynie zalegają już naprawdę w niedostępnych - trudnych miejscach , ale tak też było przy atmanie.Zastanawiam się na zastąpieniu obecnego cyrkulatora mocniejszym, w miejsce zaoszczędzonych wymianą filtra Watt i będzie cacy :) Druga sprawa to z całą pewnością te 2 szuty pracują ciszej jak jeden atman. A Ttrzecia to pobór prądu cirka 3 razy mniejszy .

Jedynym minusem ,to iż taki zestaw zawiera sporo miejsca w akwarium , ale akurat to u mnie nie było problemem , gdyż przy zakładaniu akwa wydzieliłem na to ukryte, spore miejsce. Drugi minus ( wysokość akwa min 45cm) .

post-9479-14695712497353_thumb.jpg

Opublikowano

oj oj , powoli :-)

Czyli teraz tak - rozumiem, sa dwie alternatywy - filtr o dosc duzej przepustowosci z gesta gabka, lub mniejszy filtr i cyrkulator..

do tego akwa podejrzewam troszke mocniejszy filtr i chyba powinno dzialac mi sie wydaje, przeciez nie jest ono dlugie, wiec nie powinno byc duzego problemu chyba z cyrkulacja - czy sie myle ?

pozdrowionka

Opublikowano
oj oj , powoli :-)

Czyli teraz tak - rozumiem, sa dwie alternatywy - filtr o dosc duzej przepustowosci z gesta gabka, lub mniejszy filtr i cyrkulator..

do tego akwa podejrzewam troszke mocniejszy filtr i chyba powinno dzialac mi sie wydaje, przeciez nie jest ono dlugie, wiec nie powinno byc duzego problemu chyba z cyrkulacja - czy sie myle ?

pozdrowionka

dokładnie tak.

ja w akwarium 200l, mam aqua szuta 750l/h z gąbką fun3, oraz cyrkulator 3000l/h . Jest okey.

Opublikowano

wydajność 3000l/h starczy w akwa 100cm, ja zaopatruje się w chińskie, są w miarę ciche i zaspokajają moje potrzeby, więcej szczegółów na allegro :)

Opublikowano

paputek dokładnie tą gąbkę szuta miałem.2 tygodnie pochodziła i przeszła na wcześniejszą emeryturę(podpięta byłą pod AT-203).Przelatywały przez nią gówienka i w akwa cały czas się unosił syf,więc wróciłem do gęstej i jak ręką odjął.Ale to przeszłość teraz rządzi narurowiec :P

Co do cyrkulatora to w takim samym baniaku mam jvp-101 3000l/h http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=960223069

Opublikowano
przelatywały przez nią gówienka

to moje chyba większe kupska walą :mrgreen:

ale fakt faktem żę w akwa 420l, mam same dorosłe ryby :wink:

w każdym bądź razie ja jestem zadowolony, a ile produktów tyle opinii, u mnie atman znowu przeszedł na emeryturę, leży jako zawodnik rezerwowy .

Opublikowano
a ile produktów tyle opinii.

To prawda i dlatego przetestowałem trochę różnych gąbek-atmanowskie 4 i 5,do oczek szuta,gęste różnej wielkości i kształtu - z tych zdecydowanie najgorzej wypadła właśnie szuta :)

Opublikowano

Ja znowu jakoś nie miałem szcześcia do atmanów, głośne,do tego problemy z rozruchem, gdyby nie ten fakt, pewnie i ma ocena była by wyższa, ale cóż odbiegamy od wątku.