Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A o jakim silnym prądzie wody mówimy? Eheim Compact+ 3000 ma regulowany przepływ w zakresie 2000-3000l/h. Dodatkowo jest rozdzielony na dwa wyloty. Przy 150cm długości zbiornika to dużo?

Opublikowano
Eheim Compact+ 3000 ma regulowany przepływ w zakresie 2000-3000l/h. Dodatkowo jest rozdzielony na dwa wyloty. Przy 150cm długości zbiornika to dużo?

to jest to co mnie rozwala na tym forum, cyferki, parametry, itp.

czy nie macie swojej własnej, wizualnej oceny, czy cyfry załatwiają wszystko? zbiornik zbiornikowi nie równy i ocena czy pompa daje wystarczający prąd czy nie powinna być określona przez was samych obserwując ryby w waszych akwariach.

Jeżeli chodzi o filmy z samego jeziora to i tak jest to nie istotne czy występuje tam prąd czy nie, wasze ryby nie są w jeziorze a jedynie w akwarium i musicie sami określić jak znoszą obecność prądu wywołanego przez pompy. Nie podniecajcie się cyferkami tylko bacznie obserwujcie ryby!

w akwarium tworzac mocny prad wody utrzymujacy sie na dlugosci 3/4 akwarium

jakiej odpowiedzi się spodziewasz? jak można ocenić "mocny prąd" nie widząc tego na własne oczy?

Opublikowano
Eheim Compact+ 3000 ma regulowany przepływ w zakresie 2000-3000l/h. Dodatkowo jest rozdzielony na dwa wyloty. Przy 150cm długości zbiornika to dużo?

to jest to co mnie rozwala na tym forum, cyferki, parametry, itp.

czy nie macie swojej własnej, wizualnej oceny, czy cyfry załatwiają wszystko?

Filas to co napisałem powyżej (cyferki) nie jest cytowaniem instrukcji obsługi, ale daje pewien obraz możliwości pompy. Mam taką pompę a to, że napisałem że prąd wody nie jest zbyt silny i nie przeszkadza rybom, oparłem na własnych obserwacjach.
Opublikowano
prąd wody nie jest zbyt silny i nie przeszkadza rybom, oparłem na własnych obserwacjach.

i o to chodzi - własne obserwacje są najważniejsze dlatego nie da się na podstawie rysunku i parametrów określić czy prąd wody w czyimś akwarium będzie za silny dla pysi i nie będzie im przeszkadzał

Moje pytanie brzmi czy taki prad wody jest ok dla ryb. Czy to im nie szkodzi?

ironizowali z [Przemo], że nie widział prądu na filmach z malawi - to w takim razie jak ktoś może odpowiedzieć na to pytanie skoro dysponujemy tylko rysunkiem, autor sam musi dokonać obserwacji i dojść do wniosku