Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jako w miarę młody i mało doświadczony malawista mam do was pytanie .

Czy wybarwianie ryb jednego gatunku może być zależne od drugiego ?

A mianowicie mam w akwarium 240l cztery dorosłe rdzawe i ok.10 saulosi (do selekcji-młode)

Z czego widzę dwa wybarwiające się samce ok. 6cm mają one atrapy oraz widoczne niebieskawe przebarwienia i czarne pręgi ale są takiego samego ubarwienia od dłuższego czasu czy przyczyną może być dorosły samiec rdzawy ?

I automatycznie nasuwa mi się drugie pytanie jak długo wybarwiają się saulosi i ile mają centymetrów oczywiście mniej więcej kiedy osiągają pełne wybarwienie ?

Moje pytanie wynika z tego, że w galerii widziałem 5cm samca(przynajmniej tak było napisane) który był prawie cały niebieski i miał intensywne pręgi a mój ma 6cm i jest błękitny w ciemne paski czasami ledwo widoczne .

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dzięki :)

Opublikowano

Wybarwienie samca który jest dominantem w zbiorniku następuje o wiele szybciej niż samca który przegrywa z innymi samcami innych gatunków. W skrajnym przypadku może to trwac sporo ponad rok a zaganiany samczyk i tak nie wybarwi sie tak jakbyś chciał, w pełni wybarwiony będzie okazjonalnie. Dlatego dobór ryb jest ważny. Sprengerae mimo że obecnie silniejszy nie będzie zbyt trudnym współmieszkańcem wiec sie nie martw i uzbroj w cierpliwość. Trudno jest jednoznacznie powiedzieć kiedy samiec sie wybarwi. Dominująca rybka w stadzie zrobi to o wiele szybciej, już w 6 miesiacu 5-6 cm rybki mogą być ślicznie wybarwione ale w tym samym stadzie inne sztuki mogą uchodzić za samice jeszcze bardzo długo.

Opublikowano

zauważyłem też to u moich rybek: saulosi w towarzystwie dominującego reda wybarwiały się bardzo wolno. Jednego samca zostawiłem, trzy oddałem do sklepu zoo, gdzie pływały wśród małych pysków. Tamte wybarwiły się w ciągu dwóch tygodni a mój / który zapowiadał się ze sie najszybciej wybarwi/ dalej jest jaki był ;/