Skocz do zawartości

Jak uchronić samiczkę przed nadmiarem... sexu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!

Problem jest następujący.Mam w swoim akwa (400l,150dł) stadko Pulpicana.Składa się ono z większego już samca (7-8cm),samicy podobnej wiekiem i ok.4-5 sztuk młodzieży (ok.4cm). Dziś w nocy,tj.z 30 na 31 grudnia samiczka wypuściła młode.Jeszcze tej samej nocy wypuściłem ją do głównego korzystając z zaciemnienia akwa. Dziś rano samiec już ją ganiał po całym akwa i próbował dobrowadzić do tarła (bo nie wiem jak to nazwać inaczej...).Pozostałe są jeszcze niedojrzałem płciowo :( Ta samiczka nawet nie zdążyła się najeść po poprzedniej in kubacji :( widzę,że powoli słabnie,raczej ją odłowie ale mam wolny tylko malutki zbiorniczek 20l,więc długo jej nie potrzymam tam...\

Macie jakieś pomysły,doświadczenia w takich sytuacjach :?: :?:

Z góry dzięki,pozdrawiam-sision

Opublikowano

moze przetrzymaj ja w kotniku dzien dluzej aby sie najadla do syta.

pewnie byloby dobrze aby miala jakas kolezanke albo i kilka aby mogly ja zluzowac ...

pzdr

jas

Opublikowano

Samcowi raczej nie przetłumaczysz że powinnien sobie dać luz :wink::D

więc jeżeli jest taki "jurny" to faktycznie tylko separacja lub zakup dodatkowych większych samic- a i sam się przekonałeś że to nie sa ryby do trzymania parami.

Opublikowano
(...)zakup dodatkowych większych samic(...) to nie sa ryby do trzymania parami.

Nic dodac nic ujac. :-)

Pyski powinny byc trzymane w wiekszych grupach haremowych. Pozwala to na rozlozenie aktywnosci seksualnej samca(samcow) na kilka samic, a takze na rozlozenie agresji. Mysle, ze to powinno pomodz. :-)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja doskonale wiem,że nie trzyma się ryb parami :D napisałem z resztą,że są inne,tylko mniejsze rybki.Zapewne nie spełniają oczekiwań samca :twisted: Jedno jest jasne jak słońce-nie trzymam ryb parami. Ale dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Pozdrawiam