Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujące pytanie, czy akwarium 300l może stać na przedstawionej podstawie. Myśle o położeniu na tym blatu z jakiegoś kamienia np.marmur. Podstawa jest wykonana z żeliwa. Jest to stara podstawa pod maszynę do szycia. Co myślicie. Ma ona połączenie poprzeczne które widać na zdjęciu a żeliwo jest chyba wytrzymałe.

Tutaj zdjęcie:

http://yfrog.com/4jimg0437mkj

Opublikowano

kamiennego blatu to bym raczej nie polecał.co do tej maszyny to chyba nienajlepszy pomysł.blat będzie podparty praktycznie punktowo w 4 miejscach a nóżki przyjmą całe obciążenie.żeliwo jest twarde ale i podatne na peknięcia( nie odkształci sie tylko od razu chrupnie bez żadnego ostrzeżenia).dodatkowo kamień zachowa się podobnie do żeliwa.w tej koncepcji masz za mało punktów podparcia i dodatkowo ich pole jest znikome w stosunku do powierzchni akwa.

Opublikowano

Miałem taki stelaż kiedyś ale blat nie kamienny ale dębowy, stało na nim aqwa. 80L jest cholernie niestabilne i gibało się. Niemożna było temu zaufać, tym bardziej jak po spuszczeniu 3/4 wody przesuwałem i jedno łączenie pękło. A ty chcesz postawić 300L to będzie ze 400kg. Zapomnij, no chyba ze chcesz eksperymentować i mieć wiele roboty, oraz piekło w domu :evil::evil::evil:

Opublikowano

Na zoobotanice Wojtaszek miał akwa na takim właśnie stelażu ;) Ale oczywiście o wiele mniejsze. To co planujesz narobi ci dziur w podłodze w najlepszym i zniszczy całą w najgorszym wypadku.