Skocz do zawartości

New Life Spectrum Cichlid Formula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Na początku karmiłem nim codziennie jednak zauważyłem że rybki po nim mają długie odchody koloru czerwonego bardzo rzucające się w oczy co niestety mnie trochę zraziło na początku jego codziennego stosowania...

Dzięki za informację, mnie osobiście też rażą takie "oczojebne" odchody więc będę szukał dalej... mam jeszcze trochę pokarmów od fish magic i firmy osi w płatkach + kryll z tropicala. Niestety spirulina od FM strasznie brudzi wodę a po wybarwiającym mają właśnie czerwone odchody., płatki osi trafiły mi się zaś strasznie drobne.  Myślę teraz nad drobniejszym granulatem i chyba postawie na naturefood :) Wiesz jak tam odchody po tych pokarmach? Póki co mam w akwarium dużo rzęsy wodnej więc nie wiem czy nie kupię tego bardziej mięsnego naturefood premium cichild myślę o rozmiarze s . Mam większość rybek 4-5 cm.

Opublikowano
21 minut temu, MDRAGON87 napisał:

Dzięki za informację, mnie osobiście też rażą takie "oczojebne" odchody więc będę szukał dalej...

..długie "zdrowe" odchody to efekt zbyt dużej ilości białka  w pokarmie  dla danego gatunku ryb jak i również efekt przekarmiania. Ostatnio zacząłem podawać NLS o zwiększonej właśnie zawartości białka ( co drugi dzień) i efektem były natychmiast długie odchody. Podaję ten NLS  co drugi dzień  ale dodałem do niego tyle samo spiruliny czyli: w pudełku mam przykładowo 50gr NLS i 50 gr spiruliny, wszystko wymieszane, dawka taka sama jak bez spiruliny i efekt długich kup zniknął. Kiedyś podawałem NLS  o mniejszej zawartości białka codziennie rano i efektu długich kup nie było. Wniosek taki ,że trzeba umiejętnie dobrać rodzaj,jakość jak i dawkę pokarmu do danego gatunku ryb.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, MDRAGON87 napisał:

Dzięki za informację, mnie osobiście też rażą takie "oczojebne" odchody więc będę szukał dalej... mam jeszcze trochę pokarmów od fish magic i firmy osi w płatkach + kryll z tropicala. Niestety spirulina od FM strasznie brudzi wodę a po wybarwiającym mają właśnie czerwone odchody., płatki osi trafiły mi się zaś strasznie drobne.  Myślę teraz nad drobniejszym granulatem i chyba postawie na naturefood :) Wiesz jak tam odchody po tych pokarmach? Póki co mam w akwarium dużo rzęsy wodnej więc nie wiem czy nie kupię tego bardziej mięsnego naturefood premium cichild myślę o rozmiarze s . Mam większość rybek 4-5 cm.

Może podajesz za dużo pokarmu wybarwiającego i stąd widok czerwonych odchodów oraz brudnej wody?...Raczej to jest główna przyczyna...

Nie pamiętam jaką masz obsadę ale piszesz że masz wszystkożerców więc pokarm wybarwiający podawaj 2-3 razy w tygodniu zawsze rano(wieczorem spirulinę) a resztę diety oprzyj na karmach roślinnych...

Co do Nature Food to jeszcze nie używałem tego pokarmu ale przymierzam się do niego...Z opinii kolegów z tego forum jak i również z poza wynika że jest to bardzo dobry pokarm premium więc jego wybór jest ok...

Spróbuj wpierw ograniczyć pokarm wybarwiający oraz kryll z Tropicala(z nim uważaj bo można przeholować) i zobaczysz sam że będzie poprawa za kilka dni z odchodami...

Opublikowano
8 minut temu, egon44 napisał:

Co do Nature Food to jeszcze nie używałem tego pokarmu ale przymierzam się do niego...Z opinii kolegów z tego forum jak i również z poza wynika że jest to bardzo dobry pokarm premium więc jego wybór jest ok...

..podaję go rano naprzemiennie z NLS.  Pokarm jest super jeżeli chodzi o wszystkożerców.

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, AndrzejWalb napisał:

.podaję go rano naprzemiennie z NLS.  Pokarm jest super jeżeli chodzi o wszystkożerców.

Dokupić do niego też cichild plant? Czy jeżeli mam rzęsę wodną to już nie trzeba? Ew. może zakupić te dwa i je wymieszać ?  Zastanawiam się czy nie podawać też z 2 x w tyg naturefood supreme artemia?

Opublikowano

Algaemax to żadna nowość, karmię nim od przeszło roku, ryby zaakceptowały go błyskawicznie. Ma jedną, dla mnie dużą wadę, bardzo brudzi wodę. Jak się skończy raczej zastąpie go czymś innym.

Wytapatalkowane