Skocz do zawartości

Co powiecie o tych parametrach wody?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale... jeżeli np sypnalbym kilka szcypt pozywienia, ktorego przeciez w calosci zbrojniki nie zjedza i on zacznie sie rozkladac, czyli zanieczyszczac i podobnie jak odchody zaczna byc zrodlem pozywki, jak myslisz ma to wogole jakis sens???

Jak najbardziej tak trochę wiecej żarcia pomoże. Nawet jak się nie ma ryb startowych to świetnego "kopa" na rozruch daje kostka np mrożonej artemi wsadzona do akwa - takie "mięsko" się psuje o wiele ładniej :wink: niż płatki.

Opublikowano

tak wiec robie tak jak polecaliscie wrzucam codziennie po kostce artemi mrozonej, ale zadnych efektow nie widac, mam dwa testy roznych firm ale nadal pokazuja zero, wczoraj wrzucilem dwie kostki i dzisiaj nadal nie wdac efektow, z taka szybkoscia to moje akwarium dojrzeje w marcu przy odrobinie szczescia

Opublikowano

Możesz przenieść trochę pożytecznych bakterii płucząc filtr z dojrzałego akwarium. Ja tak zrobiłem, podłączyłem też nowy filtr do dojrzałego innego baniaka na tydzien i koniec końców dojrzało w trochę mniej niż 3 tygodnie.

Może po prostu jeszcze trochę więcej cierpliwości.Aha, do startu użyłem węglanu amonu.

Opublikowano

Narazie juz nie rzucam, obawiam sie aby to nie była "bomba z opoznionym zaplonem" i jak napisalem mi MateuszT aby nie wpuszczac ryb do syfu, poczekam kilka dni, jezeli to nic nie da to zrobie tak jak jest napisane w instrukcji uzywania sera nitrivec, poczatkowa obsada jest planowana 2+4 saulosi mlode wiec nie powinno byc wielkiej tragedii. Co do wody, lub filtracji w juz dojrzalym akwarium, to mam dostep do tylko jednego takiego akwarium ale niestety nie jestem pewien co do tego czy tam nie ma jakis chorob, wiec boje sie ryzykowac.