Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moje akwarium 200l własnie dojrzewa.... już drugi tydzień. Wpuściłem wczoraj jako starterki dwa Lebidochronus Caerulus i sytuacja wygląda nastepująco...

Rybki siedzą cały czas w skałach (maja taka grotę)... do momentu kiedy wyłączę oświetlenie w akwarium...wtedy w ciągu 1s wypływają i pływają po całym akwarium... gdy właczę momentalnie lądują miedzy skałami.

mam dwie lampy t8 30w hagena jedna marine druga power... w akwarium jest piasek kwarcowy i biało/mleczny wapień filipiński. Czyli dośc jasno choć w gruncie rzeczy akwa nie jest jakies mega rażące.

Co radzicie? Jak można przyciemnić te lampy? może owinąc folią tak zeby nie dawały zbyt dużo światła? A może rybki się przyzwyczają?

Opublikowano

jesli mozesz to wykrec jedna(marine) i ciagnij baniak na jednej sztuce... jesli nie, owin folia alu tak jak napisales ... a jesli nie lezy Ci baniak ciemny ,to z czasem odwijaj po kawalku folie i moze rybska sie przyzwyczaja... jesli wczoraj je wpusciles to raczej jakis stresik ze zmiana miejsca zakwaterowania a nie tylko oswietlenie...

pozdrawiam

Opublikowano

a IMHO daj czasu rybom na aklimatyzację - nic nie rób tylko uzbroj się w cierpliwość.