Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie sobie pomyślałem, czy można by zastosować potłuczone (stare, zużyte) doniczki jako wkład do filtra. Te stare czerwone donice są bardzo porowate, chyba nie mają żadnych barwników i są bardzo tanie jeśli sie je zkąś załatwi. Mogło by to być dobre rozwiązanie dla osób posiadających np. duże karnistry. Co o tym myślicie, czy to ma sens?

Opublikowano

Wiesz z tą porowatoscia to jest sprawa wzgledna, bo już w innym watku było opisane że to co wydaje się nam "gładkie" może byc bardziej "porowate" niż to co nam się takie wydaje. Tu chodzi nie tyle o porowatość przez nas odczuwalną/widoczna co o powierzchnie nadającą się do zamieszkania przez bakterje. I tak najbardziej "porowaty" materiał - dający jak największą powierzchnię czynną jest węgiel aktywny który nam wydaje sie raczej gładki - a fizycznie jest udowodnione że żaden inny materiał węgla pod tym wzgledem nie przebije. Więc co do Twoich doniczek to mimo że dla nas są widocznie "porowate" to nie wiemy jaka naprawdę jest ich powierzchnia czynna i na ile spełnią one swoje zadanie bo doniczek pod tym względem pewnie nikt nie badał.

Zapewne doniczki takie wykonane z naturalnej gliny bez sztucznych dodatków zapewne moglyby jako medium filtracyjne posłuzyć, tak samo jak keramzyt. Ale jednak do kubełka gdzie substratu wchodzi nie za duzo to jednak bym optował za produktami dedykowanymi do akwarystyki i to możliwie za jak najlepszymi, natomiast do filtrów o dużej pojemnośći np takich jak sumpy to juz spokojnie bym z takim czyms spróbował.

Opublikowano

No i oto mi właśnie chodzi, tylko do dużych filtrów przelewowych lub sumpa. Podzielam zdanie, że nie warto do małych kubełków bo to strata miejsca, a w opisie troche niefortunnie użyłem słowa kubełek. Już niedługo odpale swoje akwa i sprawdze czy to ma sens na własnej skórze, to znaczy na pysiów, o kurcze chyba na łuskach, ale sie zagalopowałem :D Myślę, że nie będą mi miały za złe eksperymentowania. A zresztą muszą się do tego przyzwyczaić bo eksperymenty leżą w mojej naturze :D

Opublikowano

Więc do sumpa to spokojnie - generalnie to z sumpem jest tak że jeżeli jest on na tyle duzy że objetośc materiału filtracyjnego wnosi 15-20% objetości akwa to już jest całkiem obojetne co tym materiałem będzie - tzn można tam nawet nasypac drobnych kamieni a i tak bedzie filtrować. I tylko trzeba uważać w dół tzn im mniejszy stosynek iliści substratu do objetości akwa tym lepszej jakosci powinien byc substrat. Oczywiście jeszzce trzeba uwzglednic takie czynniki jak obsada ilościowa ryb lub rośliny.