Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myślałem o muszlowcach z tanganiki, lecz są one ciężko dostępne i jeśli popełnie jakiś błąd to ponowne sprowadzanie ich będzie uciążliwe.

Eee tam, opowiadasz:) Sa rownie latwo dostepne, jak ryby z Malawi. Na mbune masz za male akwarium (na marginesie jestem ciekaw czy entuzjasci saulosi w 30cm szerkosci, widzieli te ryby dorosle;))

Na Twoim miejscu juz bym walil na PW do nabe'a po obiecane muszlaki :mrgreen:

http://www.tan-mal.pl/

Opublikowano

Hmmm... ja w 180 litrach mam właśnie muszlowce z malawi (M.livingstonii) razem z P.Saulosi. W akwa pływa łącznie 16 ryb. M.livingstonii to piękne, kolorowe, bardzo interesujące i stosunkowo spokojne ryby. Zarówno w stosunku do Saulosi, jak i w stosunku do samych siebie nie wykazują agresji (przynajmnej narazie). Ryby są wszystkożerne, tak że problemów z menu nie ma w zasadzie żadnych, poza tym, że są starsznie łakome, tak że nie można ich przekarmiać. Przemyślane karmienie i post raz na tydzień załatwia sprawę. Tobie do takiego akwa jak napisałeś odradzam jakomkolwiek mbumę - yellowa też, ponieważ rośnie zbyt duży! Za to jeśli upierasz się przy malawi, proponuję niewielkie stadko wyżej opisanych M.livingstonii. Moje muszlowce mają około roku (może trochę mniej) i mierzą około 5-6 cm. Wpuść z 8 sztuk i zobaczysz, że będzie pięknie. A jeśli chodzi o atrakcyjność muszlowców, to moim zdaniem są równie atrakcyjne jak inne pyszczaki. Przejżyj galerię i zobacz choćby fotę zamieszczoną przez marsa... jest to ciągle mój nr 1 całej galerii. http://galeria.klub-malawi.pl/details.p ... ode=search