Skocz do zawartości

Jak widzi ryba???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siedzę w domu i tak zacząłem zastanawiać się nad oświetleniem w baniaku.

Ciekawi mnie jak widzą ryby?

Szukałem na necie i niestety nie mogę znaleźć najbardziej frapującej mnie kwestii - Jaki jest czas reakcji rybiego oka?

Wiadomo że oko człowieka zauważa wszystko co dzieje się w czasie dłuższym nie 1/24 sekundy, ciekawe jak to jest z rybami?

Rozmyślam o tym z powodu zastosowania w akwariach lamp fluorescencyjnych czyli migających przy których oko człowieka bardziej się męczy ale może ryby widzą te "błyski" i trzeba będzie drugą fazę do akwa dociągać :wink:

Opublikowano

Zagadnienie bardzo intrygujące. Np. tu roztrząsano tą kwestię http://forum.przyroda.org/topics35/co-w ... vt7355.htm

Fisze na pewno widzą inaczej niż np my z powodu oczu umieszczonych na bokach głowy (no, większa część z nich) patrzą jednocześnie w obu kierunkach, ale pewnie niezbyt precyzyjnie i dość blisko,bo nie mogą skupić wzroku na jednym przedmiocie.Za to mają ogromne pole widzenia w poziomie. Malawijskie żyjące w płytkich dobrze oświetlonych wodach na pewno widzą kolory, to oczywiste. Tylko pytanie w jakim widmie itp. Mysle, ze jako u ryb wzrok u ryb nie jest glownym sposobem orientacji w otoczeniu - wiekszą rolę spełnia linia boczna, czas reakcji nie jest duzy i nie widza migania swietlowek. To tylko przypuszczenie.