Skocz do zawartości

Wkłady w EX700 odpowiednie dla Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam się nad wkładami w moim filtrze, czy są odpowiednio dopasowane do Malawi. Aktualnie zrobiłem tak:

- w 1 koszu na górze wata na dole ceramika

- w 2 koszu na górze gąbka na dole biokulki

- w 3 koszu na górze gąbka na dole ceramika

- w 4 koszu na górze gąbka na dole biobąble

Co o tym sądzicie?

Korzystając z tematu, chciałem się jeszcze zapytać czy pyszczaki lubią dobrze natlenioną wodę? ponieważ chcę zastosować kurtynę napowietrzającą dla efektu.

Opublikowano

Witaj

Oj nie odrobiłeś lekcji. Filtr zewnętrzny wypełniamy ceramiką jak mówią "po sam dach"

Stosowanie napowietrzania kurtyn itp nie jest koniecznie to zadanie wypełnia mechanik

Pozdrawiam

Opublikowano

Z racji tego że moje akwarium to tylko 126l, nie będę stosował filtra wewnętrznego ( datego też tyle gąbki w EX700)

Ok więc biokulki i biobąble wymienię na ceramikę.

Co do drugiego pytania to taka kurtyna nie będzie przeszkadzać saulosi?

Opublikowano
nie będę stosował filtra wewnętrznego

Oj nie wiem czy to dobry pomysł, zobaczysz co Ci na to napiszą starsi koledzy po fachu.

Jeśli chodzi o kurtynę to kwestia gustu jeśli Ci się podoba...

Opublikowano

jeżeli bedziesz wykorzystywał filtr zewnętrzny jako mechanika i biologa to ta ceramika szybko sie zapcha i niestety bedzie do wymiany.dużo mówi sie na forum o prefiltrze do kubełeka po to aby wydłużyć okres serwisowania filtra, dodatkowo przedłużamy w ten sposób żywotność ceramiki.nie podoba mi sie ten pomysł szczególnie jeśli chodzi o ex700. ostatnio dużo z nim problemów związanych z wyciekami. wielu użytkowników się skarży, a zbyt częste otwieranie sprzyja ewentualnym wyciekom.