krzysio-76 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 witam jak w temacie "studiowałem" dziś forum i jako wewnętrzny filtr polecacie: ATMAN AT-F203 oraz WEIPRO TC 1500 Mój baniaczek to 375L (typowe 150x50x50) jeśli chodzi o atmana to tylko muszę dokupić gąbkę jak pamiętam najlepiej nr.5 a jeśli chodzi i tego weipro to coś muszę dokupowac?? (czy wszystko bedzie w komplecie?) może jakie inne propozycje wewnetrznych mechaników? do tej pory czyli od 1,5 roku korzystałem tylko z tetry 1200 jako zewnetrzny i nic poza tym od paru dni zaczął mi przeciekać spod głowicy. mam nadzieje ze to tylko uszczelka pod głowicą tak mi powiedział serwisant z euro-zoo niby uszczelka jest ok ale skoś cieknie dziś zdjąłem ją i przeczyściłem zobaczymy co dalej jak nie to musze zakupić nową i mam nadzieje ze to pomoże i właśnie jeszcze w sprawie tego filtra...... korzystam z orginalnych wkładów od 1,5 roku doczytałem aby wywalić te gąbki i sasypać ceramiką czy samą????? czy też tak jak polecił jeden z was cytuje: [przez pierwszy koszyk mam na myśli ten przez który woda leci najpierw] i tak bym dał do pierwszego koszyka grubą gąbke na wierzch [gabek masz od groma ] potem drobna gąbke [nawet mimo prefiltra lubi coś tam do środka wlecieć] do drugiego koszyka możesz dać te plastikowe czarne "kulki" a jak jest jeszcze w tym koszyku miejsce do bym do nich dosypał tą białą ceramike która jest w zestawie, natomiast do trzeceiego i czwartego koszyka wsypał ceramike jak najwyższej jakości oraz gąbka na wlocie czyli prefiltr Jeśli wywale te niepotrzebne wkłady i zasypie ceramiką to wlewać jakąś chemie na start to tego filtra?????? a odnośnie ceramiki ..... to ta była by ok??? http://allegro.pl/item715909989_bio_cer ... filtr.html
sision Opublikowano 29 Sierpnia 2009 #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Gąbka nr 5 będzie za duża, nie potrzebujesz takiego rozmiaru, weź 3 lub 4 max. Ja w 400l mam bodajże nr 3. Weipro jest filtrem wewnętrznym, tam gąbki osobno nie musisz kupować. Co do kubła, tak jak sam już napisałeś - wywal z kubła zbędne wkłady, zostaw na wierzchu pierwszego kosza gąbkę, a resztę wypełniasz ceramiką. Myślę, że już wcześniej trochę jej miałeś, więc nie startujesz filtra całkiem od początku
Rekomendowane odpowiedzi