Skocz do zawartości

Akwa 375L + Tetra 1200 + wewnetrzny ATMAN czy WEIPRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jak w temacie

"studiowałem" dziś forum i jako wewnętrzny filtr polecacie:

ATMAN AT-F203

oraz

WEIPRO TC 1500

Mój baniaczek to 375L (typowe 150x50x50)

jeśli chodzi o atmana to tylko muszę dokupić gąbkę jak pamiętam najlepiej nr.5

a jeśli chodzi i tego weipro to coś muszę dokupowac?? (czy wszystko bedzie w komplecie?)

może jakie inne propozycje wewnetrznych mechaników?

do tej pory czyli od 1,5 roku korzystałem tylko z tetry 1200 jako zewnetrzny i nic poza tym

od paru dni zaczął mi przeciekać spod głowicy.

mam nadzieje ze to tylko uszczelka pod głowicą tak mi powiedział serwisant z euro-zoo

niby uszczelka jest ok ale skoś cieknie dziś zdjąłem ją i przeczyściłem

zobaczymy co dalej jak nie to musze zakupić nową i mam nadzieje ze to pomoże

i właśnie jeszcze w sprawie tego filtra......

korzystam z orginalnych wkładów od 1,5 roku

doczytałem aby wywalić te gąbki i sasypać ceramiką czy samą?????

czy też tak jak polecił jeden z was cytuje:

[przez pierwszy koszyk mam na myśli

ten przez który woda leci najpierw] i tak bym dał do pierwszego koszyka grubą gąbke na wierzch [gabek masz od groma :wink: ] potem drobna gąbke [nawet mimo prefiltra lubi coś tam do środka wlecieć] do drugiego koszyka możesz dać te plastikowe czarne "kulki" a jak jest jeszcze w tym koszyku miejsce do bym do nich dosypał tą białą ceramike która jest w zestawie, natomiast do trzeceiego i czwartego koszyka wsypał ceramike jak najwyższej jakości

oraz gąbka na wlocie czyli prefiltr

Jeśli wywale te niepotrzebne wkłady i zasypie ceramiką to wlewać jakąś chemie na start to tego filtra??????

a odnośnie ceramiki ..... to ta była by ok??? http://allegro.pl/item715909989_bio_cer ... filtr.html

:wink:

Opublikowano

Gąbka nr 5 będzie za duża, nie potrzebujesz takiego rozmiaru, weź 3 lub 4 max. Ja w 400l mam bodajże nr 3. Weipro jest filtrem wewnętrznym, tam gąbki osobno nie musisz kupować.

Co do kubła, tak jak sam już napisałeś - wywal z kubła zbędne wkłady, zostaw na wierzchu pierwszego kosza gąbkę, a resztę wypełniasz ceramiką. Myślę, że już wcześniej trochę jej miałeś, więc nie startujesz filtra całkiem od początku :wink: