Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Chcałbym zrobić sobie w baniaku mechaniczną filtację narurową.Uważam ze jest to świetne rozwiązanie.Baniak ma 200x50x60 i atmanik 203 z gabką nie daje rady i wiecznie jakies farfocle pływają.Wiem że ta pompa jest troche za mała ale wspiera ja koralia4 i wydaje mi się że gdybym nawet dał większą pompę to i tak nie rozwiąże to mojego problemu.Mam w planie zostawić biologa eheima 2228 i zrobić mechanika opartego na dwóch korpusach.I teraz myślę jaką pompę zastosować,eheim compact+5000 czy grundfosa 25-60? Eheim ma większą wydajność i 3m podnoszenia mi wystarczy.Dwa,czy wlot powinien być z grubszej rury?Trzy,który odcinek instalacji powinien być krótszy,wlot czy wylot(wolałbym wylot krótszy)?Cztery,gdybym użył eheima(który mi będzie zasysał fajnie wodę) to czy najlepszym rozwiązaniem byłoby dać korpusy przed pompą?

Przepraszam że moje pytania są tak chaotyczne ale muszę od czegoś zacząć żeby mieć wszystko jak się należy.Proszę szanownych kolegów aby podzielili się swoją wiedza na ten temat i napisali czy idę w dobrym kierunku.Pozdrawiam.

Opublikowano

Kierunek słuszny :)

Jeżeli chodzi o pompy, które wymieniłeś to Ci nie pomogę, używam Aquabee UP3000 i u mnie ona tłoczy wodę ze zbiornika do korpusów. Ty chcesz zastosować pompę do zasysania. Jest wielu forumowiczów, którzy mają takie konstrukcje i trzeba poczekać na ich opinie. Większość takich instalacji oparta jest na rurach 3/4 i połączona równolegle(b. ważne). Wlot i wylot mam o takiej samej średnicy, z tym że na końcówce wylotu mam założone kolanko o mniejszym przekroju, aby zwiększyć ciśnienie wody. Tyle ode mnie.

Zobaczysz, że będziesz zadowolony z takiej filtracji.

Opublikowano

Z tego co poczytałem to rurę wlotową poprzez korpusy aż do pompy lepiej mieć z 1 cala.Nie koniecznie pompa musi być zasysająca poprostu wydaje mi się że compact+5000 będzie mocniejszy no ale to wyjdzie w praniu.Zastanawiam się jak pompę eheima(nie ma gwintu) połączyć na rurkach,gumowym wężem na szybkołączkach?Biorę sobie to zupełnie lajtowo i po głowie chodzi mi aby dołącyć jeszcze dwa korpusy jako biologi bo jak pyśki urosna na maxa to mój aktualny biolog e2228 może mieć ciężko.I właśnie tu mam kolejne pytanie czy robić dwa mechaniki(w razie czego) i dwa biologi czy jeden mech. i dwa biologi?Szafka przeznacona na to ma 42cm gł i 38 szer i wiem że będą kombinacje żeby to zmieścić.

Opublikowano

Ja narurowców używam tylko jako mechaników, dwa razy po dwa korpusy. Jeden zestaw połączony równolegle z wkładami sznurkowymi 50 mikronów, a drugi szeregowo: wkład sznurkowy w jednym korpusie a w drugim miejsce na inne media filtracyjne np. węgiel.

Nie mogę się natomiast przekonać do zastosowania narurowców w charakterze biologów. Pomimo tego, że wkłady sznurkowe mają bardzo dużą powierzchnię filtracyjną, to chyba jednak zostanę przy dwóch eheim'ach 2128 i 2228.

Pompy z rurkami mam połączone za pomocą węży gumowych. Jeżeli pompa będzie pracować na zewnątrz zbiornika to przy takim połączeniu powinno być ciszej(brak drgań).

Opublikowano

Sorry za może głupie pytanie, ale z czego macie porobione korpusy w których jest medium filtracyjne? Czy to korpusy kupuje się razem z pompą, czy trzeba samemu kombinować? Czy na rurce zasysającej wodę z akwa montujecie jakiś zawór, aby do zmiany waty filtracyjnej wam się woda nie lała? Ja zupełnie nic o tym nie wiem, ale tak sobie kombinuję na przyszłość kiedyś, jak docelowy baniak będę stawiać.

Z góry dzięki za info.

Opublikowano

A po ludzku równolegle to tak, że rozdzielasz za pomocą trójnika wylot ze zbiornika ( każdy do oddzielnego korpusu) po czym po przejściu przez korpusy łączysz w jeden wlot.