Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam baniak 160L 100/40/40 mam wewnętrzne dwa filterki turbinowe wydajność około 300l/h i jeden zewnętrzny własnoręcznej roboty z węglem aktywnym. Moje pytanie brzmi czy to wystarczy bo co jakiś czas na szybach pojawia się taki szary nalot i trzeba je skrobać zeby pooglądać moje pysie.Pozdrawiam.

Opublikowano

Węgiel aktywny służy do usuwania toksyn/resztek leków z wody. Do "codziennej" filtracji wywal go i włóż ceramika, a jak masz duży filtr może keramzyt wystarczy.

Co do filtrów wewnętrznych to także obawiam się, że mogą nie wystarczyć.

Szary nalot (a może brązowy?) to prawdopodobnie okrzemki. Z czasem powinny same ustąpić.

Opublikowano

Filtry wewnetrzne to jeżeli te 300 l/h to jest wydajność obu to jest to za mało, jeżeli każdy z nich ma po 300 l/h to byc może wystarczy, co do filtra zewnetrznago to radzę podobnie tak jak sisio, czyli ceramike. Co do węgla to zgadza się że głównie uzywany jest do oczyszczana wody z zanieczyszczeń chemicznych i posostałości np leków - ale nie tylko. można używać go do filtracji biologicznej choc rozwiązanie takie niesie sporo ograniczeń [akwarium bez roślin] i ma równiez pewne wymagania, ale ma tez zalety. jako że temat jest złozony to warto poczytać:

http://www.malawicichlidhomepage.com/mc ... olish.html