Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam młode (kilkumiesięczne) M. livingstonii i zauważyłem, że jedna z ryb ma powiększone podgardle i że nie pobiera pokarmu. Mimo młodego wieku ryby, wszystko wskazuje na inkubację. Czy inkubującą samicę najlepiej odłowić do:

- kotnika z siatki umieszczonego w ogólnm akwa,

- mniejszego zbiornika - pojemność około 20-30 l.

Z tego co czytałem na forum jest wielce prawdopodobne, że samica nie donosi, ale mimo wszystko mam pytanie na przyszłość. W zbiorniku o jakiej pojemności można trzymać narybek?

Opublikowano

Kotnik minimum te 50-60 l, dla jednej samicy i bardzo mlodego narybku. Podwieszane siatki, w ogole do mnie nie przemawiaja - no chyba, ze bedzie to naprawde duzy kotnik, to czemu nie. Inna sprawa, to rzeczywiscie, niewarto stresowac samicy, to jej pierwszy raz, niech sie uczy;)

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. A czy taki podwieszany kotnik, na ostatnie dni inkubacji, umieszczony gdzieś w rogu ogólnego akwa, nie jest lepszym pomysłem, niż przenoszenie samicy w zupełnie inne miejsce? Te podwieszane kotniki są rzeczywiście małe: np. 20x15x15 cm, ale czy to nie jest mniej stresujące dla ryby, niż jej całkowite odseparowanie?

Opublikowano

W podwieszanym kotniku musisz jakoś zabezpieczyć dno inaczej młode i tak moga zginąć ... stres jest podobny i w podwieszanym i w osobnym ... osobiście polecam osobny. W 30tce możesz pozwolić wypuścić młode i podchować młode przez 2 -3 tygodnie ale później musisz kombinować coś większego