Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zauważyłem jakieś dziwne brzuchy u 2 moich ryb.

Jedna (Saulosi) ma uwypuklony odbyt (i obgryzione płetwy bo jako ostatnia została dodana do akwarium ale to rozumiem).

Nie chce jeść (dziś to zauważyłem bo wczoraj jadła normalnie) ale to chyba spowodowane jest tym że jest strasznie zaszczuta i siedzi w górnym rogu akwarium.

DSC02495.JPG

Druga to Yellow i zauważyłem że ma lekko wklęsły brzuch.

Je normalnie, hasa po całym akwarium i wszystko wygląda spoko.

DSC02560.JPG

Sorry za jakość zdjęcia ale tylko tak mi udało się ją uchwycić.

Czy jest to coś niepokojącego czy wkręcam sobie?

Wcześniej w sklepach widziałem dużo pysków z wciągniętymi brzuchami (duuuużo bardziej niż u mojej), co to może być??

No i żeby nie było że się nie stosuję do przepisów:

- wielkość akwarium - 213 litrów

- obsada - 1+4 Yellow, 4+4 Saulosi

- filtracja - Fluval 205

- parametry wody (obowiązkowo NO2, NO3, ph, TwO i TwW) - 0, 25, 8,3, 18, 14

- sposób karmienia (częstotliwość, rodzaje pokarmów) - 3xdziennie, hikari, spirulina, artemia, malawi mix,

- częstotliwość i wielkość podmian wody 15-20% co tydzień

Opublikowano
sauloska to mi wygląda na gotowość na tarełko...

Czyli to jest to pokładełko :o

natomiast yellow nie wiem... za mało danych

Czyli jakie dane jeszcze potrzebne

Opublikowano

co do yellowki to podaj:

dietę w ujęciu tygodniowym szczegółowo (najbardziej z podziałem roślinne/mięsne)

ocieranie się

czy inne ryby mają podobnie

odchody

ostatnie zmiany w akwarium (począwszy od dekoracji, aż po dłuższe łwienie siatką...)

Opublikowano
co do yellowki to podaj:

dietę w ujęciu tygodniowym szczegółowo (najbardziej z podziałem roślinne/mięsne)

Karmię rano ok 7, później koło 18, i o 22

Leci to po kolei wg planu:

O.S.I. Malawi Spirulina Flake Mix

Hikari Tropical Wafers

Hikari Cichlid Staple

Hikari Cichlid Gold

O.S.I. Malawi Spirulina Flake Mix

Hikari Cichlid Excel

Sera Blue dla paletek

Mrożonka Malawi-Mix (Holenderska)

...i tu od nowa.

Dwa razy na 2 tygodnie (jak już kupię to dostają dzień po dniu) artemia

ocieranie się

NIE

czy inne ryby mają podobnie

NIE

odchody

Jak zawsze

ostatnie zmiany w akwarium (począwszy od dekoracji, aż po dłuższe łwienie siatką...)

zmiana obsady

Było saulosi 4+2, yellow 1+2, jest saulosi 4+4, yellow 1+4,

Bardziej jednak martwi mnie saulosi bo siedzi cały czas za filtrem, nie je, i wygląda kiepsko.

Nie sądzę że myśli ona o amorach...

Opublikowano

yellowce nic być nie powinno, lub nic na to nie wskazuje... żarcie ok... w sumie tylko tego się obawiałem...

natomiast sauloska... hmmm

a nie nosi? wtedy też by się ukrywała...

zmiany w akwa mogły je zestresować a to zawsze wieje ryzykiem, że coś się wydarzy...

np pasożyt może się uaktywnić...

ja bym jeszcze z dwa dni poobserwował...

btw one wszystkie mają takie oczy wypukłe, czy to to foto tak? bo to też mi zapaliło czerwoną lampkę

Opublikowano

Jak pracuja skrzela? Czy ryba pobiera pokarm, lezy na dnie czy unosi sie w toni? Zabserwowales bujanie sie na boki i przod-tyl? Luski co z nimi, sa nastroszone? To samo tyczy sie pletw zauwazyles jakies zmiany? Wytrzeszcz.. wina zdjecia, czy cos w tym jest? Opisz dokladnie rybe, jej zachwowanie i zmiany w wygladzie - nawet te drobne, niewielkie.

Opublikowano

Yellowek juz ma sie lepiej, moze po prostu przez jakis czas mniej jadla bo ja inne nie dopuszczaly (jest na dole hierarchii).

Co do sauloska: mam ja tydzien I jak kupilem jum miala taki lekki wytrzeszcz.

Jak ja kupowalem to wygladala spoko, teraz troche ja poturbowaly inne.

Zadnego bujania, chwiania nie widzialem.

Na pewno tez nie nosi.

Jak wroce do domu to sprobuje jej fotek kilka zrobic I wrzuce stare jakies (teraz nie moge bo w korku dokladnie pod big benem stoje :-) I z telefonu pisze )

Opublikowano

Kiedyś miałem u siebie Sprengerae, z którymi zawsze był problem. Często miały posożyty. Objawiało się to wklęsłybrzuchem i ciągnącymi się cieńkimi odchodami. Pokarm był pobierany normalnie. Pomagała kuracja backtopurem, ale nie mówię, że masz od razu taką kurację stosować.