Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak w temacie, co do johani w 240 litrach ? Trochę poczytałem i ... jak to z osiołkiem, któremu w żłoby dano.

Może neon spot, może chewere, może hongi ....

Sporo tego, a na dodatek zalecenia od żony ma być kolorowo i tu mały problem co wybrać. Niestety niewiele widziałem dorosłych pyszczaków, żeby wiedzieć jak wygladają, ponieważ fotki w internecie no nie zawsze oddają piekno/brzydotę :wink: rybek.

Docelowo planuję pozostawić 2 x po 1+4 ( 10 ryb, na 240 l, JBL e900, Power Head 70 powinno obyć się bez komplikacji jesli chodzi o filltrację ) A johani musi byc i już i co do nich ?

POMOŻECIE ?

Opublikowano

Pomożemy ;). IMHO 10 ryb to za mało będzie pustawo. Jak nie więcej w 2 gatunkach to trzeci gatunek. Z melano więcej niż 1 samiec jest mało prawdopodobny w 120 cm akwa ale ten drugi próbowałbym na pewno wielosamcowo ... johannii 1 + 5 ( też spróbowałbym wielosamcowo chociaż przez pewien czas może być pięknie ). Byłoby dużo żółtego więc jednak ryby w innej tonacji. Neon spot odpada bo jako czarnuch jest traktowany przez melano jak rywal a to nic dobrego dla tej słabszej ryby. Biorąc elongatusy musisz mieć świadomość ze poza ornatusami czy luhuchi samice są brzydsze ( brzydkie to już chyba zbyt daleko powiedziane ). Gdyby to cię nie zrażało to chewere lub mphanga to fajne rozwiązanie. Oczywiście z próbą wielosamcową, 3 na 5 byłoby fajnym układem. Gdyby się nie udało i zostało np 1 na 3-4 to wtedy na pewno dałbym trzeci gatunek. Jaki ... hmm ... dałbym coś nie w paski ... te są w każdej konfiguracji ;)

Opublikowano

Harisimi dzięki.

Popatrzyłem i z tych które polecasz, to "mphanga" jest OK i samiczka namet, nawet.

A i żonie się podoba :D

Choć zobaczyła maluchy demasonków i tak się niesmiało pyta ...

Gdyby jednak nie, to jak rozumiem kupic po 10-12 sztuk johanów i mphangi i patrzeć co z nich wyrosnie.

Johanów zostawić 1+5, a "mphangi" 3+5/6 - oczywiście jak się uda.

Tylko te demasonki i błysk w oczach żony jak je zobaczyła ...

Opublikowano

Wiesz z kobietami tak jest ;) ... błysk oka na demasoni zmienić się może w błysk oka po demasoni ;) ... jeden trupek i Twoja żona powie co za głupie ryby ;). moje rady zrozumiałeś dobrze po 12 sztuk i nich się dzieje ;).

Opublikowano

To jeszcze takie pytanie techniczne, czy wpuścić 24 ryby za jednym razem ? Choc będa to maluszki, czy nie spowoduje to jednak zachwiania równowagi biologicznej w akwarium ? Trochę chemii posiadam ( aquatan, toxivec ) do ewentualnej korekty parametrów. Czy np. 12 i za tydzień następna 12-ka.

Opublikowano

Wpuść wszystkie i dodaj chemie będzie OK ... ja wpuszczałem nawet większą ilość ryb i Nitrivec zadziałał błyskawicznie o ile oczywiście filtry już masz żywe i pracujące.

Opublikowano

Filtry juz pracuja 12 dni, i jeszcze popracują do najblizszej soboty czyli łącznie 19 dni. Wtedy będe kupował rybki. Wczoraj robiłem testy PH - 8, No2 - 0, No3 - 20, GH - 21, KH - 14. wrzuciłem tez świderki. W czwartek lub piątek jeszcze powtórzę badanie parametrów i jeśli bedą OK to w sobotę jadę po pyszczaki.

Opublikowano

Akwa jest więc stosunkowo młode ... widać jednak że filtr już przetwarza amoniak chyba że masz NO3 w kranówce. Szkoda ze nie masz testu NH3 jeśli i ten byłby 0 wtedy wiadomo że coś się przez biologa przemieliło. Możesz dać jeszcze bakterie na dzień przed przyjazdem ryb. I IMHO mając w pogotowiu bakterie ... możesz ryby wpuszczać.

Opublikowano

Test na amoniak juz kupiony ( jedzie kurierem razem z pokarmami i witaminkami dla rybek ). Mam nadzieje, że jutro najpóźniej po jutrze dotrze.

Hary, a jesli się nie uda wielosamcowo z mphangą, to jaki trzeci gatunek można wrzucić, żeby pokarmowo i temperamentem pasował do mphangi i johani ?

Tak trochę czytałem o mpandze i jak to z pyszczakami bywa nigdy nic nie wiadomo, ma jednak ona swój charakter i potrafi pokazać zęby, a że z natury rzeczy jestem pesymistą to juz martwię się na zapas.

Na "dziale" Żywienie opisałem jakie mam jedzonka dla pyśków, jako stary wyjadacz :D , rzuć okiem i oceń, zasugeruj zmiany i ewentualne uzupełnienia.

Opublikowano

Na pewno trzeba by dać rybę mniej terytorialną i taką która nie da się zagonić ... może coś z mniejszych metriaclim ... można dać sprengerae bo ten jest szybki jak błyskawica i nawet zdominowany da sobie radę ... popatrz na te metriaclimy ( maylandie ) a jak nie to pomyślimy ... teraz uciekam więc nie spojrzę na karmy ale zrobię to jak sie dossam do kompa ;)