Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie się dowiedziałem ze mogę przejąć fajny baniak(450l) z obsadą i osprzetem.Jest tam niezły bajzel gatunkowy,a mianowicie: Pseudotropheus saulosi 2+6,Pseudotropheus elongatus 2+7, Aulonocara kandeense1+3,Pseudotropheus flavus1+4, Iodotropheus sprengerae1+5.Plus jakieś inne 2 gatunki.I dużo maluchów.Mogę to zabrać za 500zl.Sam miałem zamiar zmienic akwa na ta wielkość ale teraz ma sieczke w głowie co zostawic a czego się pozbyć.W moim 240 plywaja saulosi i acei i z tego nie chce rezygnować zostawiłbym jeszcze flavusa bo to fajna rybcia.Co Wy na to???Dowiedziałem się już ciut więcej w baniaczku ok 50-60 kg wapienia filipińskiego,tło strukturalne kupne,2xaquael 650+tetra1200,dno 20kg korala wymieszanego z piaskiem kwarcowym,więc biorę całość bez zastanowienia za te pieniądze(samo akwa+pokrywa jest coś ok 500 zł warte).Męczy mnie tylko kwestia obsady.

Opublikowano

Ja bym się nie zastanawiał nawet. Natomiast obsada kiepska. Piszesz, że masz Acei w 240 - to też duuuży błąd. Chyba, że źle zrozumiałem, to sorry. Generalnie dla Acei 120cm akwa jest za małe - tochciałem powiedzieć :mrgreen: możesz więc przenieść go do tego nowego.

Aulonocarę i flavusa bym wyjął całkiem. Masz wtedy Acei, Elongatus, Sprengerae. Saulosi już masz swoje, więc są dwie opcje - dajesz wszystkie do 450 lub robisz jednogatunkowe 240 :wink:

Opublikowano

W sumie myślałem podobnie tylko żal mi flavusa bo to piękna ryba i troszkę szkoda sie jej pozbywać(ale docelowo moge wrzucić ja sąsiadowi do baniaka 840l)A co do acei to mam je jeszcze względnie małe ok10 cm,chcę dorzucić do tego jeszcze acei black i boję się czu to nie za gęsto.Aulonocary zmieniły już dom i plywają w takim ślicznym malawi w jednej z poznańskich firm.

Opublikowano

Niestety nie mam w tej chwili warunków na 2 akwa i niestety zostanie tylko to 450,ale to mniejsze stanie za pól roku w sypialni.Wiem ze z acei bedzie dylemat,ale jak kupię blacki to zostanę tylko przy nich.