Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli w sumie tak potrzebowałbym:

korpus narurowy (1 czy 2 szt?)

pompa wodna o przepływie ?

2x zawór kulowy

1x zawór z kranikiem

Xm węża

dobrze myślę?

czy gwinty w narurowy 1/2" będą dobre czy muszę dać 3/4''?

Opublikowano
czyli w sumie tak potrzebowałbym:

korpus narurowy (1 czy 2 szt?)

pompa wodna o przepływie ?

2x zawór kulowy

1x zawór z kranikiem

Xm węża

dobrze myślę?

czy gwinty w narurowy 1/2" będą dobre czy muszę dać 3/4''?

do mechanicznego 1szt wystarczy na to akwa

pompa imho o przepływie >2000l\h ale nie to 18-watowe - raczej tak koło >30W (z racji obciążenia - są różnice) i oczywiście pracująca zewnętrznie :wink:

x węża

2x zawór kulowy przed i za korpusem, bo inaczej nie wymienisz wkładu :wink:

jeśli chodzi o kraniki, to jeśli ten zawór z kranikiem jest zarazem trójnikiem to i owszem może być, ale tak w większości nie jest, więc potrzebujesz trójnik, wspomniany zawór i kilka nypli oraz opaski uciskowe takie na śrubę metalowe, do zaciśnięcia węża na nyplach np :wink:

prześledź moje posty, gdzieś niedawno dawałem fotę takiej szybkozłączki z systemu PEX - imho idealna do gumowych węży :wink:

bierz średnicę 1/2" narurowca - montując zawroy a na nich wspomniane złączki albo nyple zastosujesz wąż idielitowy 16mm nałożony i zaciśnięty, a on doskonale pasuje na pompy np aquabee :P

powodzenia - to prosta konstrukcja

aha i ten "kranik" to najlepiej jakby się na niego dało założyć węża - ja w ten sposób wylewam wodę do klopa... a potem podłączam wąż w łazience i odkręcam specjalny zawór (wcześniej wkładałem wąż na kran), żeby nalać wody do akwa - tym sposobem nie latam z wiadrami :wink:

Opublikowano

a co za różnica między pompą

18W 2000l/h

a

38W 2000l/h :?:

Czy koniecznie pompa musi być zewnętrzna, akurat takie maleństwo mam gdzie ukryć w akwarium.

Z czego i jak zrobić wlot i wylot wody żeby ładnie zbierał cały syf, i gdzie potem umieścić wlot i wylot z kubełka biologicznego?

Opublikowano

tak jak napisał daniej........

spadek przepływu jest znaczący przy pompach o mniejszej mocy... i tyle... Ty chcesz mieć to jako mechaniczny, to dla Ciebie ten przepływ gra rolę :wink:

a co do tego czy pompa ma być na zewnątrz... hmmm w akwa tą pompę to ja mam problem ukryć a baniak ze 3x większy...

kupisz pompę to zobaczysz o czym mówię... najlepiej tak.... puppisz i zobacz gdzie ją schowasz :wink:

Opublikowano

no to będę się zastanawiał między Aquabee 2000/1 lub 3000.

Teraz odpowiedzcie mi proszę (błagam :mrgreen: )na to pytanie:

Z czego zrobić wlot i wylot do mechanika.

Jak Ma wyglądać rozmieszczenie wlotów i wylotów w akwarium, przypomnę że mam kubełek biologiczny z prefiltrem narurowym

Opublikowano
Z czego zrobić wlot i wylot do mechanika.

Jak Ma wyglądać rozmieszczenie wlotów i wylotów w akwarium, przypomnę że mam kubełek biologiczny z prefiltrem narurowym

daniel to wszystko zależy od twojej inwencji twórczej i dostępnych materiałów .W sklepach masz dostępne różnego rodzaju systemy rur (zgrzewane klejone) .Wybierz ten który ci pasuje i go użyj .Za akwarium możesz puścić wąż silikonowy aż do wlotów do pompy lub filtrów zależy w jakiej kolejności to zrobisz.Zwykle końcówkę zasysającą daje się bliżej dna łatwiej jej syf ściągnąć .Jeżeli będziesz miał układ pompa następne filtry na wlocie daj prefiltr z gąbki-ochroni pompę przed piaskiem itp. Możesz też dać filtr pompa filtr - w takim układzie możesz prefiltr pominąć