Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moc pompy to jedno, wydajność to drugie, rodzaj "gąbki" to trzecie a ściema producentów to czwarte....

2000l/h w wykonaniu Aquaela czy Aquaszuta nie ma nic wspólnego z 2000l/h od Eheima, Aquabee czy Aquamedica...

Przy 2m szerokości akwa lepszym rozwiązaniem są 2 mniejsze filtry niz jeden większy. Przynajmniej u mnie się to lepiej sprawdziło. Mam Aquabee UP3000 x2 sztuki czyli 2x3000L/h. Jak zmieniałem gąbki i z jakiegoś badziewia zabudowanego plastikiem założyłem gruboziarnistą gąbke atmana... pompa pokazała swoje możliwośći ;-)

Nie ma jednego przepisu, że akwarium tyle litrów ma mieć taką i taką pompe. Dochdzą skałki itd.

Opublikowano
Moc pompy to jedno, wydajność to drugie, rodzaj "gąbki" to trzecie a ściema producentów to czwarte....

2000l/h w wykonaniu Aquaela czy Aquaszuta nie ma nic wspólnego z 2000l/h od Eheima, Aquabee czy Aquamedica...

Przy 2m szerokości akwa lepszym rozwiązaniem są 2 mniejsze filtry niz jeden większy. Przynajmniej u mnie się to lepiej sprawdziło. Mam Aquabee UP3000 x2 sztuki czyli 2x3000L/h. Jak zmieniałem gąbki i z jakiegoś badziewia zabudowanego plastikiem założyłem gruboziarnistą gąbke atmana... pompa pokazała swoje możliwośći ;-)

Nie ma jednego przepisu, że akwarium tyle litrów ma mieć taką i taką pompe. Dochdzą skałki itd.

A czy gruboziarniste gąbki zatrzymują wszystkie zanieczyszczenia,nawet te najdrobniejsze?Miałem cały czas tą drobnoziarnistą i naprawdę tłumi przepływ mocno ale zatrzymuje w sobie niemal wszystko.Zastanawiam się nad compactem eheima,skoro ma tak rzeczywisty przepływ...

Opublikowano

Testowałeś wszystkie u siebie w akwa że jesteś pewny swoich wypowiedzi? Miałeś Aquaszuta 2000 w akwa na gąbce atmana i porównałeś go do innej umieszczonej w tym samym miejscu?

Jak będę miał możliwość przetestuję realny przepływ pompy o której dość często piszę.

Opublikowano
Ale ona ma w zestawie plastikowy pojemnik z gąbką więc po co nakładać co innego?

Ale ona ma w zestawie plastikowy pojemnik z gąbką więc po co nakładać co innego?

To nie jest pojemnik tylko osłonka bardzogruboziarnistej gąbki która jest przeznaczona do oczek wodnych. Gorzej z filracją mechaniczną w akwa z tą gąbką, bo oczka są troszkę za duże dlatego polecam gąbki Atmana.

Opublikowano

Już wiem bo trzymałem dzisiaj ten pojemnik ale to tyle bo pompy nie mieli i w ogóle ciężko o tej porze roku coś dostać w sklepach ogrodowych.

Pompę kupię najprawdopodobniej gdzie poleciłeś ale jak zapytałem w ogrodzie o kamulce to error,w marcu otwarcie zew.ogrodu.Cza sobie jakoś porzdzić.