Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko,

w baniaku 240l mam obsade 10 Saulosi + 10 Rdzawych, sa juz u mnie jakies 3 miesiace (moze troche ponad)...

Kupowane byly w jednym czasie, mialy ta sama wielkosc, plywaly nawet w tym samym baniaczku...

Cala ekipa chetnie wcina pokarm bez wyjatkow, ale po tych 3 miesiacach moje Saulosi sa spokojnie 2 razy wieksze od rdzawych, a jeden samiec Saulosi (juz w 30% wybarwiony) jest chyba juz 3 razy wiekszy...

To normalne?

Pytam, bo jakos tak dziwnie to wyglada :D

Ps: musze zmienic fotke w podpisie, ale korzen daje nadal znac o sobie... taki efekt slabej herbatki :?

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wiem, jak to konkretnie w tych dwóch gatunkach wygląda, ale normalną rzeczą jest, że niektóre ryby rosną szybciej, inne wolniej. U mnie zawsze Caeruleus bardzo wolno rósł, a na przykład Greshakei z dnia na dzień był coraz większy...

Opublikowano

zaobserwowałem to samo u siebie i mam faktycznie wrażenie że narybek rdzawych rośnie wolniej

niż saulosi

Opublikowano

Potwierdzam to zjawisko które zaobserwowałem też u siebie. Jak troszkę podrosną to przyspieszą do rozmiaru dorosłego (odpowiednia dieta).

Opublikowano

Zależy to od kilku czynników. Sprengi, które skolonizowały w pionie ogromne obszary ( geograficznie są mało rozpowszechnione ) swój sukces zawdzięczają ogromnej elastyczności w przystosowaniu się do pokarmu i dynamicznemu rozmnażaniu. Pokarm i jakość genów ryb są najważniejszymi z czynnikami mającymi wpływ na wzrost ryb. Oczywiście nie tylko. Trudno wymagać aby kordupel spreng czy dialeptos rosły równie szybko jak red-red, zebra czy trewek. Finalny wynik to przecież skrajnie inne rozmiarowo ryby. Saulosi rośnie jednak podobnej wielkości do sprengerae. Generalnie u mnie sprengerae nie odstawały widocznie od saulosi, rosły troszkę wolniej i finalnie były mniejsze, ale nie na tyle żeby były różnice 2 czy 3 krotne. Trudno odpowiedzieć czy pokarm ogranicza wzrost iodków ( przejście na dietę bardziej mięsną powinno pomóc ale niestety może zaszkodzić saulosi a więc trzeba to robić z umiarem ). Czy być może to jest chów wsobny, u corali raczej to nie zachodzi bo to raczej na pewno ryba z fabryki stworzona niedawno i za reproduktory robią inne gatunki a nie selekcyjny chów wsobny. Wszytko to jednak gdybanie ... jedyną radą praktyczną może być podawanie bardziej białkowego pokarmu.