Skocz do zawartości

Napowietrzanie wody .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie napowietrzania wody. Posiadam baniak 112 l filtr wew. Aqua Shut 750 zewnętrzny Tetra EX-700. Proszę mi powiedzieć czy filtr wewnęrzny musi wydalać z siebie na maxa te bąbelki powietrza które strasznie wyglądają jak się rozpłyną po całym akwa , czy dopływ powietrza mogę skrócić na maxa a wylot skierować do góry na lustro wody. Dodam jeszcze że filtr zew. jest z deszczownią która też miesza lustro wody. Bąbeli tego powietrza strasznie kiepsko wyglądają jak rozpłyną sie po całym akwa. Psuje to cały urok baniaka. Prosze o dopowiedź ... Pozdrawiam

Opublikowano
czy filtr wewnęrzny musi wydalać z siebie na maxa te bąbelki powietrza które strasznie wyglądają jak się rozpłyną po całym akwa , czy dopływ powietrza mogę skrócić na maxa a wylot skierować do góry na lustro wody.

Jasne, ze mozesz! Jako Odwieczny Wojownik AntyBabelkowy - napisze Ci, ze napowietrzanie samymi babelkami ma sens jak w zbiorniku jest jakas przyducha. Jesli nie ma, usun wezyki, niech strumien wody poprostu rozbija tafle, napowietrzajac wode.

Opublikowano

Czasem sytuacje losowe powoduja to, iz obieg wody/czy jej napowietrzanie sa zachwiane, lub w ogole ich brakuje. Ma to miejsce np podczas awarii urzadzen/braku pradu i temu podobnych sytuacji. Wtedy (jesli to oczywiscie odpowiednio dluga awaria) w zbiorniku moze tworzyc sie tzw przyducha, czyli poprostu niedobor tlenu. Wtedy babelki sa przydatne, rozbijaja tafle wody na wiekszej powierzchni,szybciej ja napowietrzajac.

Opublikowano

jest to zjawisku które występuje dosyć często zimą w stojących zbiornikach wodnych typu jeziora stawy W wyniku ujemnych temperatur dochodzi do zamarzania pow. wody i i upośledzonego dostępu tlenu do tafli wody co powoduje spadek poziomu o2 w wodzie .w akwarium zjawisko to występuje często przy dużym przerybieniu lub gdy na powierzchni wody występuje film białkowy lub tłuste plamy

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko. Jak bardzo mocno ma być mieszane lustro wody żeby ta woda była wystarczająco dotleniona??? Czy wystarczy żeby tylko ją poruszało czy to musi być mały gejzer na powierzchnią lustra. ??