Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem opisać kilka swoich obserwacji. Ryby mam od prawie 2 tygodni, wygląda na 4+2, chociaż jak łowiłem wyglądało, że będzie odwrotnie, wielkość ok 5-6cm.

Po pierwsze, ryby wykazują ciekawe zachowania... ławicowe. Co jakiś czas zapominają, że są rybami terytorialnymi i pływają wszystkie 6 razem po całym akwarium, często pływając w górę i w dół (pamiętam, miałem kiedyś kosiarki, podobnie się zachowywały). Ciekawe, może to kwestia tego, że nadal nie mogą pogodzić się, że to akwarium jest takie małe i nie da się dalej popłynąć? :)

Druga rzecz to są strasznymi kopaczami. Jak już samce przypomną sobie, że podzieliły akwarium, to zaczyna się permanentne kopanie w kątach, przy kamieniach... do samego spodu akwarium. Co zasypię dół, zaraz prace odkrywkowe ruszają od nowa. Pocieszam się tylko, że te szczeliny, które teraz tak kochają, będą zamałe dla dorosłych samców, może wtedy obiorą groty, a nie własne jaskinie :)

Kolejna rzecz - potrafią nadal się przebarwić się z całkiem samiczych (szaronijakich) barw, w ciemne pasy, niebieskawy łeb i lekko żółte boki. Ale stałego ubarwienia nie ma jeszcze żaden samiec. Samice są non stop szare, chociaż na zdjęciach w necie widziałem zawsze kolory a'la samiec flavus. To był też jeden z główniejszych powodów, dla których wybrałem te elongatusy, nie chciałem szarych samic, jak reszta elongatusów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Kolejna sprawa - nie są jakwiększe, ale wydają się dominować na razie w akwarium, tzn. jak chailosi kopie swój dołek i jest wybarwiony, to lepiej żeby nikt się nie zbliżał. Poczekamy co będzie, jak będę miał już samce msobo. Na razie 6 samic magunga nie wchodzi nikomu w drogę.

Fotek jeszcze nie mam, bo muszę aparat pożyczyć, z resztą czekam, aż podrosną i się wybarwią.

• Dziękuję 1