Skocz do zawartości

Filtracja spod dna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silne wewnętrzne nie powoduje unoszenia pyłu dlaczego zatem sine odspodnie miałoby powodować? Zadyma w akwa - tam sama argumentacja, przecież siła wody nie musi byc ustawiona tak bardzo, żeby piasek unosiło na 40cm, może sobie minimalnie dmuchac wodą, na tyle, żeby wymusić ruch wody przez piach.

Co masz na myśli pisząc niestabilne złoże? ;)

Opublikowano
Silne wewnętrzne nie powoduje unoszenia pyłu dlaczego zatem sine odspodnie miałoby powodować? Zadyma w akwa - tam sama argumentacja, przecież siła wody nie musi byc ustawiona tak bardzo, żeby piasek unosiło na 40cm, może sobie minimalnie dmuchac wodą, na tyle, żeby wymusić ruch wody przez piach.

Co masz na myśli pisząc niestabilne złoże? ;)

silne wewnętrzne nie powoduje unoszenia leżącego piachu (chociaż u mnie wywiewało piach z jednego końca akwa)

ale piach podnoszony przez FBFa w akwa, będzie wywiewany przez "prądy wodne" generowane przez wewnętrzne, co może prowadzić do niestabilności złoża (złoże wymywane)

Opublikowano

Niby tak :) Ale gdyby wylot filtra zrobić w miejscu takim, że daleko byłoby od prądów, i ponadto oddzielić go skutecznie np. wielkim płaskim kamieniem, aby uniknąć efektu wydmy, można by naprawdę uruchomic taka filtracje. Co do niestabilności, myślałem że należy rozumieć ją biochemicznie nie fizycznie :)

Tak siedze nad kawką i sobie myślę, że dyskutujemy między sobą, a Kolega który wyszedł z pytaniami tylko się przygląda. Odbiegamy od tematu prowadząc dyskusję. Chyba wyraziliśmy dość swoich opiniii, i powiem krótko - jestem za takim wyjściem w akwarium - bez zbędnych dyskusji i sporób na temat stabilności podłoża :)

Opublikowano

no tak, ale jeszcze musisz przewidzieć zachowanie ryb...

bo jak się samiec uprze że nie bedziesz miał za wybraną skałą złoża to nie będziesz :P

a biorąc pod uwagę że FBF dojrzewa 6 miesięcy to jest ryzyko że to się nie uda...

próbuj ciekaw jestem...

ja postawiłem na FBFa poza akwarium :mrgreen: