Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moim zdaniem również

ale nikt tutaj nie mówił o ograniczeniu jakim jest cena ;)

i uważam że czasami warto zainwestować w rzeczy droższe aby potem było taniej - choć w tym przypadku to dużo wody by musiało upłynąć aby się wyrównało :)

Mateusz -

kaskada 2000 pomimo 21 W wymiata cały czas :)

Opublikowano
Sugerujecie się cały czas stosunkiem przepływu do poboru mocy, a to trochę nie tak... Zazwyczaj filtry, które biorą mniej prądu od konkurencji albo mają zawyżony przepływ na opakowaniu, albo po 2 dniach w warunkach bojowych (akwa z pyszczakami) zwalniają o połowę. Dla mnie ani jedno, ani drugie nie ma sensu.

z tym się zgodzę na przykładzie F.4+

niby 1000l/h przy 9W

bzdura - po dwóch dniach nieralne :wink:

jak coś ma dmuchać, to musi żreć :lol:

Opublikowano

Drodzy koledzo! Przypominam że niektóre filtry konstrukcyjnie są skopane i trzeba je poprawiać (Fluval 4+, itd). Te które mają zapas mocy w postaci kilku watów więcej, jakoś sobie radzą, ale inne są przemyślaną konstrukcją, na co nie potrzebują tyle watów, aby osiągnąć porządaną wydajność (Grudfos). Oglądałem Atmana i powiem że jakbym go konstruował to wyglądałby jak aquaszut 2000L/h z tym że, przy 30W dawałby pewnie 3000L/h. Pisałem kiedyś o konstrukcji wspomnianego filtra, o jego wirniku, i potwierdzam jego moc przez długi czas. Jaro i Neno się ze mną zgodzą. Miałem zrobić kiedyś foto-test tego filtra, ale nie ma czasu się zabrać za to, może jeszcze coś wypłodze.