Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Przyszedł czas na wypełnienie filterka zewnętrznego.

W archiwum większość wątków i odpowiedzi sprowadza się do stwierdzenia:

Nieprzerybione akwarium + oszczędność kasy = najtańsza ceramika no name.

Brak ograniczeń finansowych i pewność co do jakości = jakieś markowe wypełnienie.

No i w tym momencie pojawia się moje pytanie:

Jakie markowe wypełnienie jest najlepsze.

Znalazłem takie:

http://www.aquariumsuperstore.co.uk/mal ... bstrat.asp

http://www.aquariumsuperstore.co.uk/mal ... biomax.asp

http://www.aquariumsuperstore.co.uk/mal ... cmedia.asp

http://www.aquariumsuperstore.co.uk/mal ... mstars.asp

A może coś całkiem z innej bajki?

Z góry dzięki.

Opublikowano

Z tych podanych marek to Rena i Hydor nie są w Polsce jakoś popularne, nawet nie wiem czy ktoś ich z forumowiczów uzywa, co do posostałych to BioMaxy Hagena jak najbardziej tak - bardzo dobre wkłady z Eheima Ehfisubstrat też jest dobry ale troche gorszy od Biomaxów. Natomiast z ceramiki Eheima to substrat pro jest dużo lepszy od ehfisubstrat.

Opublikowano
  mars napisał(a):
Z tych podanych marek to Rena i Hydor nie są w Polsce jakoś popularne, nawet nie wiem czy ktoś ich z forumowiczów uzywa, co do posostałych to BioMaxy Hagena jak najbardziej tak - bardzo dobre wkłady z Eheima Ehfisubstrat też jest dobry ale troche gorszy od Biomaxów. Natomiast z ceramiki Eheima to substrat pro jest dużo lepszy od ehfisubstrat.

No to już prawie dobrnęliśmy do mety teraz pozostaje jedynie BioMax Hagena vs. Substrat pro Eheima

Opublikowano
  kunta napisał(a):

chyba jednak to:

http://cgi.ebay.co.uk/10-X-BOXES-OF-COR ... 240%3A1318

Tylko aby na grysie koralowym "uciągnąć" to samo co na dobrej ceramice to trzba go duuuuużo więcej niż ceramiki

czyli jak akwa nieprzerybione ze stosunkowo duzym filtrem, najlepiej za dużym na to akwa to oki gres może być - choć gres jako odstawowe złoże częsiej jest stosowany w większych systemach filtracyjnych jak np sump. Do normalnego kubła to zawsze jednak polecam ceramike choć w jakiejś częsci.

Opublikowano
  kunta napisał(a):

Od razu by mi pH podniósł troszkę.

Tylko jak bakteriom się tam urzęduje?

Owszem PH podnosi jak np ja mam go w sumpie w ilości ponad 50 kilogramów to nie powiem podnosi,

jak natomiast wsypiesz go troche do kubła to za bardzo nie podniesie bo go bedzie za mało, tak samo co do urzędowania bakterii, urzędują i to dobrze, ale koralowca trzeba więcej niż ceramiki aby ich na tych materiałach urzędowało po tyle samo

wiec powtarzam jeszce raz gres oki pod warunkiem ze mas zduuuży filtr tzn taki zdecydowanie większy niż do danego akwa powienien byc i ryb nie za duzo

Opublikowano
  kunta napisał(a):
BioMax Hagena vs. Substrat pro Eheima

Tu Ci pomoge najbardziej :D ja mam obie wymieszane ze sobą :? :lol:

bo kiedys jeden kubeł miałem z jedna drugi z druga ptem chciałem wystartować nastepne akwa i to szybko więc wizołem troche ceramiki z jednego kubła i z drugieo do tego trzeciego a po latach wymieszało sie w e wszystkich kompletnie.

Generalnie to substrat pro poprzez swoją budoe [jak ziarno grochu] wszędzie się upcha tan bardzo ściśle wypełnia każda wolną przestrzeń, biomaxy które są sporymi walcami już tak dokładnie wolnych miejsc nie wypełniają ale i wolniej się "zapychaja brudem" wiec jak kubeł masz nie za duzy taki na styk w stosunku do akwa jaki ma obsługiwać natoniast jak masz komfort tzn przyzwoity kubełek o sporej obietości to obojetnie, albo możesz wymieszać :wink:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.